Kína és az ISO 9001 verhetetlen – Ismét megjelent a rendszerszabványok világranglistája

rendszerszabványok

A Nemzetközi Akkreditációs Fórum (IAF) a 2022-es évre is elkészítette a rendszerszabványok világrangsorát. Az adatok alapján elmondhatjuk, hogy Kína és az ISO 9001 továbbra is verhetetlen, de azért történtek változások is a rangsorban. Nézzük is meg részletesen az adatokat!

Újdonságok és változások

Érdemes röviden pár szót ejtenünk a módszertanról, mert ebben történtek olyan változások, amelyek az eredményekre is hatással voltak. A legutóbbi statisztika legnagyobb újdonsága, hogy az eddigieken felül további adatokat is felhasználtak az IAF CertSearch adatbázisából, amelyet a Nemzetközi Akkreditációs Fórum azért hozott létre, hogy a felhasználók keresni és ellenőrizni tudják az akkreditált tanúsítások státuszát. Ez az együttműködés növelte az adatok számát, és tovább javította az eredmények pontosságát. 

Az ISO 9001 letaszíthatatlan a trónról

Az eddigi évekhez hasonlóan a legáltalánosabb minőségirányítási rendszer toronymagasan vezeti a ranglistát (1 265 216 db), majdnem két és félszer annyian választották,  mint az ezüstérmes ISO 14001-et (529 853). A harmadik leggyakoribb rendszerszabvány az ISO 45001 lett (397 339), ami a munkahelyi egészségvédelem és biztonság előretörését mutatja.

Helycserék a ranglistán

A felmérés korábbi kiadásaihoz képest az eredmények országos szinten mutatnak bizonyos ingadozásokat, amelyek a részvétellel kapcsolatos tényezőkkel magyarázhatók.

Az ISO 9001 esetében Oroszország, Japán, Németország, Portugália és Görögország esetében csökkenés tapasztalható, ami elsősorban annak tudható be, hogy az előző felmérésben részt vevő tanúsító szervezetek most nem vettek részt a felmérésben.

Ezzel szemben Ausztráliában, Indiában, Koreában, az USA-ban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben az ISO 9001 tanúsítványok száma az IAF CertSearch által szolgáltatott kiegészítő adatoknak köszönhetően megnövekedett.

Kína vezető szerepe vitathatatlan szinte minden tanúsítványnál, azonban ha őket kivesszük a képből, az uniós országok dominálnak az első tízben a legáltalánosabb irányítási szabványok listáján.

Ha pedig az iparágakat vesszük górcső alá, ahonnan a legtöbb minősítés érkezett, akkor egyértelműen a fémfeldolgozás (121 728 db) vezet, ezt követi a nagy- és kiskereskedelem (107 975), valamint az elektromos berendezések gyártása (99 558).

Stabil a környezetvédelem helyzete – legalábbis a rendszerszabványok között

A dobogó második fokát stabilan a környezetközpontú irányítási rendszerszabvány (ISO 14001) birtokolja. Ez nem is meglepő, hiszen a környezetvédelem egyre akutabb és fontosabb téma a vállalatok és az egyén életében is, ezért érthető, hogy egyre több cég fektet hangsúlyt a tanúsítvány megszerzésére.

Az azonban már inkább váratlan, bár az ország területi nagysáságával indokolható, hogy itt is Kína vezet az országok között. Azért ha környezetvédelemre gondolunk, talán nem ők az elsők, akik eszünkbe jutnak… Őket Japán követi  (20 892 db) és Olaszország (20 294 db), de előkelő helyet foglal el India (12 562 db) és Korea (13 439 db) is.

A legtöbb ISO 14001-es tanúsítványt az építőipar (67 058 db) kapta, ezt a nagy- és kiskereskedelem (51 695 db), valamint az elektromos berendezések gyártása (42 235 db) követi a dobogón.

Előtérbe került az egészségünk

A tanúsítási rendszerek világszintű eloszlását vizsgáló statisztika harmadik legnépszerűbb irányítási rendszerszabványa 2022-ben az ISO 45001 lett. A száraz tényt örömtelivé teszi, hogy ez a szabvány a munkahelyi egészségvédelemről és a biztonságról szól.

A mai állandóan változó világban, a covid világjárvány után, a geopolitikai bizonytalanság mellett érthető, hogy a biztonság és az egészség egyre hangsúlyosabbá válik világszerte.

Az országok rangsoránál érdekesség, hogy Kína és az európai országok mellé Ausztrália (6 679 db) fért még be az élmezőnybe. Ami viszont kevésbé jó hír, hogy hazánk a számokat nézve erőteljes lemaradásban van ezen a területen. Az ágazatok közül itt is az építőipar vezet (61 560 db).

Nyitott utak hazánk előtt

Bár alapvetően nincs okunk a szégyenkezésre, azért azt láthatjuk, hogy Magyarországnak van még hova fejlődnie a rendszerszabványok kibocsátásában. Bár az első két helyezettnél erősen a középmezőnyben végeztünk (6 482 és 2 770 db tanúsítvánnyal), az ISO 45001 esetében eléggé elmaradtunk az élmezőnytől (1 147). 

Ha a rendszerszabványok elterjedtségéből következtetni lehet arra, hogy milyen értékeket tartanak fontosnak a világ országai, akkor bízhatunk benne, hogy a környezetvédelem és az egészséges és biztonságos munkakörnyezet egyre meghatározóbb lesz a döntésekben.

error: Content is protected!