Paint Tech Group Kft. –  a cég, ami “egész jól fest”!

festés

A virtuális valóság jó pár éve már a valóságunk része. A csapatépítőktől kezdve a városnézésen és időutazáson keresztül akár komplett csatákat is vívhatunk ezzel az eszközzel. A Paint Tech Group Kft. a szemüveg felhasználását viszont egészen új szintre emelte. Oktatásain ugyanis az eszköz segítségével a fém- és faszerkezetek hatékony festés folyamatát tanítja meg a résztvevőknek. Az izgalmas, a vállalatok számára komoly anyagi megtakarítást eredményező és a közelmúltban lezajlott közös bevonástechnológiai tréningünkön is alkalmazott módszerről Dudás Andrást, a Paint Tech Group Kft. ügyvezetőjét kérdeztük. 

Légfestés vagy amit akartok

A blog alján látható videó – egy laikusnak – viccesnek tűnhet, hiszen abban egy hangár méretű épületben VR szemüvegben festik a “semmit”. Ezt persze csak a kívülálló látja így, hiszen az, aki a szemüveget viseli, egy látszólagos munkadarab festését sajátítja el éppen.
Bár kétségtelen, hogy ez az oktatás leglátványosabb és a hozzá nem értők számára legmisztikusabb része, a tréning ennél jóval többet ad.

– Oktatásunknak három pillére van – kezdi a magyarázatot Dudás András. –  1. elmélet 2. virtualizáció 3. gyakorlati oktatás.

Az első pontnál minden olyan elméleti kérdést végigveszünk, amivel egy festő szakmunkás munkája során csak találkozhat. Így előkerül a bevonatválasztás, az adott festékrendszer szakszerű alkalmazása, az előírás szerinti bevonat készítéshez szükséges berendezés kiválasztása, beállítása – magyarázza Dudás András.

A következő etapban jön a fent említett VR szemüveges rész, ahol a résztvevők a virtuális térben festik le a tetszőlegesen kiválasztott munkadarabot – legyen az hídszerkezet, gerenda vagy járműipari burkolat, alváz. A hazánkban még egyedülálló metodikájú képzés során a munkafolyamat valamennyi lépését analizálja a számítógép, mert hogy a lényeg itt is a “dobozban” rejlik. A lépések a valóságnak megfelelőek. Azaz az előkészítést (szemcseszórás) követően a folyékony festék szórás, vagy a porfesték szórás következik.

A gép előtt semmi sem marad titokban

A téma szakértője szerint a computer a virtuális térben mozgó szakmunkás minden rezdülését észleli. Sőt, nemcsak a mozdulatait, de a döntéseit is “osztályozza”.

Azaz, a feladat végrehajtása közben azt is értékeli, hogy megfelelő eszközt választott-e a művelethez az adott személy, csakúgy, mint a szórópisztoly munkadarabtól való távolságát, a szórópisztoly nyomását vagy a megfelelő profilmélység elérését.

Sőt, még az egyén fejlődési ívét is képes kirajzolni a berendezés, mivel összehasonlítja a regisztrált személyek különböző időkben nyújtott teljesítményét.
Természetesen azért nem mindent bízunk a gépre – szabadkozik Dudás András –, a képzésen végig jelen van az inspektor is. Ő kérdéseivel, javaslataival a helyes irányba terelgeti a tanulót. 

A büntetlenül hibázás lehetősége

Felmerül a kérdés, hogy a VR szemüveges “légfestésnek” mégis mennyi értelme van? Dudás András szerint nagyon is sok! – Az egyén szempontjából a technológia tökéletes elsajátításához járul hozzá a virtuális festés. A computer ugyanis azonnal visszajelzést ad arról, hogy jól állította-e be a képzésen résztvevő a berendezést. Megfelelő-e az elkészített bevonat, az előírás szerinti-e a rétegvastagság, egyenletes-e a szóráskép. Az esztétikai és minőségi kérdéseken túl azonban ez igen komoly költségoptimalizálási tényező. Ugyanis ezzel a módszerrel a szimuláció során energiapazarlás nélkül gyakorolhatja a helyes szemcseszórást az illető (a valóságban ugyanis ez egy meglehetősen drága eljárás). 

VR festés: nincs selejt, nincs pazarlás, nincs baleset

A módszer további pozitívuma, hogy a való élettel szemben, ahol például a szemcseszórás balesetveszélyes volta miatt csak a legvégén derül ki, hogy mit “alkotott” a munkás, itt minden munkafázisról azonnal képet kapunk. Nem kell megvárni a festék száradását ahhoz, (a gyakorlatban ez akár 4 óráig is eltarthat) hogy rájöjjünk: kezdhetjük elölről az egészet.

A vállalatok tehát időt, energiát és festékanyagot takaríthatnak meg, miközben a selejtet és a pazarlást szinte a nullára redukálják.

Azaz a költségek a korábbinál jóval alacsonyabbak lesznek. A naprakész tudás haszna azonban közvetetten a garanciális vagy egyéb minőségügyi vitás helyzetek számának csökkenésében érzékelhető majd.

Game over?

Az nyilvánvaló, hogy hiába másolják az online játékok a való életet, azért a két dolog nem említhető egy lapon. Már csak azért sem, mert a virtuális térben bármilyen hajmeresztő dolog végtelenszer újrajátszható. Legfeljebb a játék végén megjelenik a lehangoló felirat: Game over. A valóságban azonban – a festő szakmánál maradva –ennél jóval nagyobb kockázatokkal kell számolni. Példának a könnyen igen súlyos sérüléseket okozó, 200 bar nyomású szórópisztolyt említi beszélgetőpartnerem.  

Tervezőasztalról a festőműhelybe

Dudás András szerint a módszer már azt is lehetővé teszi, hogy a számítógépbe betápláljanak egy frissen megtervezett modellt és kifejezetten annak festés technikájára képezzék ki a festőket. Amennyiben az adott megrendelőnek nincs szüksége a teljes festőtechnikai spektrum elsajátíttatására, csak azon festéktípus használatára tanítják meg a képzésre delegált szakmunkásokat, amelyet a vállalat rövid távon használni fog.

Az elméleti és virtuális képzést követően kezdődhet az “éles lövészet”, vagyis a délelőtt megtanultakról – szintén oktatói segédlettel – a gyakorlatban is számot adnak a résztvevők. A gyakorlati oktatás történhet a Pain Tech Group Kft. gyöngyösi telephelyén vagy a megrendelő saját bázisán. Ez utóbbi esetben a tréning nem a teljes spektrumot érinti, hanem csak a szóban forgó vállalat által használt eszközökre, alapanyagokra fókuszál.

Amerikából jöttem…

Hogy a rendkívül sokoldalú oktatási módszer lelkét jelentő gépről órákig tudna mesélni Dudás András, az beszélgetésünkből hamar kiderül. Arról azonban, hogy hol és hogyan találkozott először ezzel az okos berendezéssel, eddig még nem esett szó. – Több mint 20 éve dolgozom a bevonástechnológia területén és egy szakmai utam során, egy amerikai kiállításon figyeltem fel a most használt gépem ősére. Az itt látható videóban szereplő computer már második generációs berendezés, a szoftveres hátterét pedig a gyártó hónapról-hónapra frissíti.

Ottalvós képzések, lepasszolt munkák

Nagy újdonság volt ez akkoriban, amikor Romániában és hazánkban még csak a klasszikus festőképzések voltak a piacon. Ezek a tréningek gyakran 2-3 éjszakás “ottalvós” események voltak a munkafolyamatok fentebb említett időigényessége miatt.

– További nehézséget jelentett, hogy kizárólag azt a gyakran a szakma által már rég meghaladott technológiát tudtam megtanítani ezeken a kiszállításos eseményeken, amellyel a szóban forgó megbízó rendelkezett. Pedig a legtöbb esetben a vevői elvárások jóval túlmutattak ezen. 

– Abban az időben rengeteg időmbe került, hogy én készítettem el ügyfeleimnek a bevonat specifikációt vagy én fordítottam le (szó szerint és képletesen) a megbízó ügyfelétől kapott angol nyelvű leírást, mivel a cégnél értelmezni sem tudták azt… 
A fejlődés viszont keveseknek akaródzott. Ilyenkor rendre feltettem a kérdést: akarják-e eléggé a munkát vagy inkább lemondanak róla egy másik, a korral haladni képes és hajlandó vállalat javára? 

Generációkat kiszolgáló festés

A Paint Tech Group Kft. vezetője úgy látja, hogy napjainkban a bevonástechnológiai ipar a növekvő elvárások nyomában elképesztő ütemben fejlődik. Ma már semmi meglepő nincs abban, ha valaki karbantartásmentes bevonatot rendel, hiszen gyakoriak az olyan gépek, amelyeket akár 20-25 évig nem lehet leállítani. Továbbá víz alatti zsiliprendszerek vagy a földben vezetett csőrendszerek időszakos karbantartása is szinte lehetetlen kihívás elé állítja a szakembereket. Azok a cégek tehát, amelyek mindezt a lehető leghatékonyabban szeretnék megtenni, legközelebb a május 16-19 között, a Hungexpo területén megrendezendő Magyar Ipar Napján 313A standon találkozhatnak a Paint Tech Grouppal. Azzal a céggel, ami túlzás nélkül egész jól fest!

error: Content is protected!