Egy társaság a minőségért

A minőségirányítás és a tanúsítás ma már messze nem annyira egzotikus fogalmak, mint amilyennek mondjuk tíz évvel ezelőtt számítottak. Ám, az edukáció itt nem érhet véget. A CertUnion Kft. nem titkolt célja, hogy ezt a komplex témakört széles körben ismertté, elfogadottá tegye. Interjúalanyunk ezúttal Rezsabek Nándor, a Magyar Minőség Társaság elnöke, aki szerint a minőség akkor igazán érték, ha közel van a mindennapjainkhoz.

– Magyar Minőség Társaság (MMT)… a név sokaknak hangozhat kissé titokzatosan.  Mit kell tudni erről a társaságról? A honlapjuk igen szűkszavú a történetüket illetően…

– 1991-es alapítású szervezetünk tavaly ünnepelte a 25 éves jubileumát, így mondhatjuk, hogy régi szereplői vagyunk a hazai szakmának. A rendszerváltás után létrejött számos cég és társaság közül a minőségirányítás területén is kevesen maradtak fenn, nekünk azonban sikerült. Ahogy egy ismerősöm megfogalmazta: egy jó ötletet kitalálni könnyű, megvalósítani sem különösebben nehéz, de életben tartani – na, ez az igazi mutatvány!

Kezdetben, az internet korszak előtt némileg másképp működtünk: több rendezvényre, oktatásra volt igény, ezzel együtt nagyobb stábra is volt szükség. A világháló térnyerése jelentősen megváltoztatta ezeket a körülményeket, de mi mindig alkalmazkodtunk: jelenleg kisebb létszámmal működünk. Ezen kívül pedig van egy ütőképes igazgatótanácsunk, ahol a szakma legjelesebb szereplői képviseltetik magukat – e kettő összjátéka, ez a beágyazottság az, ami sikerrel működteti a társaságot.

– Csak a tanúsító cégekből áll a szervezet, vagy vannak tagok a „másik oldalról” is?

– A tagság összetétele igen vegyes, ahogy az összeállításnál ez kimondott célunk is volt. A vevői réteg – azaz kis-és középvállalkozások, nagyvállalatok, önkormányzatok, ahol használnak minőségirányítási rendszereket, és itt értékes információkat szerezhetnek – egyszerre van jelen az auditorokkal és a tanácsadókkal. Én is így kerültem a Társaságba 2006-ban: egy nonprofit minisztériumi háttérintézménynél dolgoztam (jelenleg az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai titkára vagyok), az MMT-nél pedig felmerült az igény, hogy ilyen típusú szervezet is delegáljon tagot az igazgatósági tanácsukba. Az, hogy társaságunkba minél szélesebb körből érkezzenek, nemcsak a vezetés, de a tagok szempontjából is fontos.

– Tanácsadók is ugyanígy szerepet vállalhatnak a társaságban?

– Tagjaink között megtalálhatók a tanácsadói szektor képviselői is, de fontosnak tartjuk, hogy a tagság ne váljon üzleti eszközzé – a tiszta játék a cél.

– Nyilván bőven van mondanivalójuk a tagoknak, érdeklődőknek. Milyen fórumokon érik el a célközönségüket?

– Van hírlevelünk, ahol a szervezet híreit, felhívásait tesszük közzé eseti jelleggel: ez egyfajta határmezsgye. A Magyarországon kiadott két minőségügyi szaklap közül a mi szerkesztőségünkből kerül ki a Magyar Minőség folyóirat, amely jó néhány éve elektronikus. Ez a forma akkor még újdonságnak számított az ISBN-számmal rendelkező médiatermékek között, mára azonban számos helyen sztenderdnek mondható.

Fontosnak tartjuk azt is, hogy tagjainknak professzionális légkörben biztosítsunk teret a személyes párbeszédnek. Ennek szűkebb körű formája a Minőségszakemberek Találkozója nevű rendezvényünk, emellett pedig évről évre megrendezzük a Magyar Minőség Hetet, amely szintén negyedszázados múltra tekint vissza. A korai időszakban még ténylegesen egyhetes program mára két napossá szűkült, de a név őrzi a hagyományt.  Ez utóbbi rendezvényünk számos szakmabelit vonz, idén is komoly létszámmal, 150 résztvevővel zajlott a Magyar Szabványügyi Testület székházában.

– A szervezet nevéhez fűződik a Magyar Minőség Portál Díj, amelyet ma még talán kevesen ismernek.

– Takáts Albert – előző ügyvezetőnk – hívta életre a díjat még 2006-ban azzal a céllal, hogy a kiemelkedő minőségű magyar nyelvű portálokat népszerűsítse. Ezt minden évben tavasszal hirdetjük meg, magát az elismerést pedig ősszel adjuk át, így az érdeklődőknek több hónap áll rendelkezésre a pályázati anyag benyújtására. A pályázatokat az MMT tagjai és felkért szakértők értékelik ki, a győztesek pedig meghívást kapnak a Minőség Hétre, ahol összesen hat különböző díjunk is gazdára talál.

Visszatérve a Magyar Minőség portál díjra: ezt két kategóriában ítéljük oda. Kifejezetten minőségüggyel foglalkozó portálok és olyan oldalak is megkaphatják, amelyek nem érintik ugyan ezt a területet, egyszerűen megjelenésükben, tartalmukban képviselnek kiemelkedő nívót. E kettő azonban – és itt most nem szeretnék titkokat elárulni – sok esetben nem választható szét teljesen…