Pauker Nyomda: a nyitott könyv

Pauker Nyomda: a nyitott könyv

A közelmúltban üzemlátogatáson vettek részt a Pauker Nyomdában a CertUnion Kft. leendő auditorai, akik kifejezetten olyan „hús-vér” vállalkozásra voltak kíváncsiak, ahol működő minőségirányítási rendszert tanulmányozhatnak élesben. A találkozó részleteit, valamint a nyomda hosszú és rövidtávú terveit Varga Szilárd, a Pauker Holding Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk.

Az auditorképzés feltétele, hogy a jelöltek előbb egy nemzetközileg is elismert auditor tréningen vegyenek részt, majd az auditáláshoz kapcsolódóan gyakorlatot szerezzenek. Ez utóbbihoz kapcsolódott az október végi üzemlátogatás, amelyet maguk a „hallgatók” sürgettek, hiszen kíváncsiak voltak arra, hogyan néz ki a gyakorlatban egy működő ISO 9001-es és egy ISO 14001-es irányítási rendszer. A szóba jöhető gyakorlati helyszínek közül a képzést szervező CertUnion Kft. tudatosan egy gyártó céget választott, mert itt jobban nyomon követhetők a minőségirányítási folyamatok. Így esett a választás a Pauker Nyomdára.

Titkok nélkül

A helyszínre érkező leendő auditorok előtt semmi sem maradt rejtve. – A gyártás előkészítéstől a nyomdai munkálatok végéig minden mozzanatba bepillantást nyerhettek látogatóink, akiket értelemszerűen a minőségirányítási folyamatok és azok gyakorlati megvalósulása, dokumentációja érdekelt a legjobban – kezdi a beszélgetést Varga Szilárd.

Kevés zavaróbb dolog van annál, mint amikor egy működő gyártó üzemben idegenek lábatlankodnak és még kérdésekkel is bombáznak minket – gondolhatnánk. Ám a Pauker Nyomda vezetője másképp látja a dolgokat. – Nálunk nem szokatlanok a vendégek. Hetente szervezünk üzemlátogatásokat, egyrészt a „Print a te jövőd” kampány keretében, ahol a jövő nyomdászgenerációját kívánjuk kinevelni, másrészt pedig a nyomdaipar iránt érdeklődő általános- és középiskolás diákoknak, valamint képző- és iparművészeknek. Akár a szlogenünk is lehetne, hogy „nálunk minden nap nyílt nap!”

A külső szem éleslátása

Az érdeklődő fiatalok vagy a munkájuk kapcsán a papírban lehetőséget, munkaanyagot látó művészek azonban egészen más szemmel nézik a nyomdai munkafolyamatokat, mint egy hivatásának a minőségellenőrzést választó auditor. A Pauker Nyomda dolgozóit mégsem zavarta ez a fajta figyelem.

Varga Szilárd azt mondja, azért, mert a külső szem gyakran olyan részleteket is meglát, amelyet a rendszerben dolgozók nem vesznek észre. Minden gyárlátogatáson akad valaki, aki egy olyan mozzanatra hívja fel a figyelmüket, amin érdemes elgondolkodni. Ezért a „vizitre” bejelentkezett tanúsító szervezetben is sokkal inkább a lehetőséget, mint a kéretlen kritika eshetőségét látták meg. A nyomda tehát nyitott könyv az ide érkezők előtt. – Az auditorok előtt sem titkoltunk semmit. Még akkor sem, ha tudjuk: mindig van mit javítani a nagy egészen – állítja az ügyvezető.

Pauker – több mint száz éve

Bizonyára ennek a nyitottságnak és állandó fejlődési kényszernek is köze van ahhoz, hogy az idén 28 éves, de a névadó Pauker Mór révén több mint százéves hagyományokkal rendelkező Pauker Nyomda, mára a hazai és a nemzetközi piacon is jól csengő név. Varga Szilárd úgy véli, a hosszas évtizedek alatt kivívott pozíció megköveteli a hitelességet, a minőség iránti elkötelezettséget. Ezt pedig a szakmai díjakon kívül a minősítés igazolja a legjobban.

Aztán mintegy a „mindig van mit javítani” tézisét igazolandó, a nyomda közép és hosszú távú céljai kerülnek szóba. – Elsődleges feladatunk a hatékonyság növelés – ismerteti a terveket a nyomda ügyvezetője. – 2016-ban 1 milliárd forintot fordítottunk gépberuházásra és korszerű, nyomdai szoftverek beszerzésére. A figyelem most koncentráltan az egyes folyamatok kontrollálására, mérésére irányul.

Könyv illatú, színes világ

Varga Szilárd úgy véli, a nyomdaiparnak fel kell vennie azt a kesztyűt, amit a 2000-es évek elején az elektronikus média dobott elé. A papírmentes világ térhódításával szemben a nyomtatott kiadványok és a napjainkban talán ismét reneszánszát élő könyv jelenthetnek megoldást – vallja a vezető. A print termékek életben tartása viszont elképzelhetetlen anélkül, hogy a következő generációk ne sajátítanák el e gyönyörű szakma fortélyait.

A már most is nyomdai képzőhelyként működő Pauker Nyomda a célok között kiemelt szerepet szentelve a szakemberhiány elleni fellépésnek, a képzést magasabb szinten, strukturáltabb keretek között képzeli el. Ennek jegyében a Magyar Nyomdász Szakmai Szövetséggel együttműködve promóciós kampányba kezdett a szakma felélesztéséért. Vagy ha úgy tetszik: egy könyv illatú, színes világért.

TUDÁSKÖZPONT
Magyar

NÉZZE MEG LEGÚJABB MINŐSÍTÉSÜNKET
ÉS LEGYEN TÖBB BEVÉTELE!
MEGNÉZEM!
close-link