Audit a monitoron

audit

Itt, ezen a felületen jelentettük be majd’ egy évvel ezelőtt (Online tanúsítás a home officeból), hogy a járványhelyzetre való tekintettel a tanúsítást áthelyezzük az online térbe. A váltás sikerrel zajlott, az audit lefolytatására jelentkező vállalkozások többsége jól reagált az új helyzetre. Arról azonban, hogy kollégáink, az auditorok hogyan élték meg a monitoros tanúsítást, mennyi nehézséget vagy épp könnyebbséget okozott ez nekik, nem volt megfelelő információnk. Ezidáig.

Monitoroztuk a monitoros auditálást

Az ismert okok miatt, gyakorlatilag az utóbbi egy esztendőben minden előre leszervezett programunkat, ahol személyes találkozásra nyílt volna lehetőségünk, keresztülhúzta a pandémia. Elmaradt tavaly ősszel az auditorfórum is, ahol kollégáink megoszthatták volna tapasztalataikat. Pedig szerettünk volna visszajelzést kapni arról, mennyire váltotta be az online auditálás a hozzá fűzött reményeket.

 Hogy mégis első kézből kapjunk helyzetjelentést, kérdőívet szerkesztettünk, amelyet szervezetünk 33 auditorának küldtünk el.

Munkatársaink lojalitását jól tükrözi, hogy a címzettek döntő többsége (94%) válaszolt kérdéseinkre, ezzel is segítve az együtt gondolkodást.

Kerekített négyes a folytatásnak!

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy auditorként mennyire találták hatákonynak az online auditok lefolytatását. A megkérdezettek egytől hatig pontozhatták az “online élményt”. Ahogy borítékolható volt, a két véglet között többségben voltak (33%) azok, akik meglátták az ebben rejlő lehetőséget. Ők nem tartják kizártnak, hogy a jövőben az internetes módszer is helyet kapjon a munkájukban.

A monitoron keresztüli auditálás átlagban 3.74-os értékelést kapott, ami ígéretesnek mondható.

Figyelmet érdemel azonban, hogy pontosan ugyanannyian voltak, akik alig várják, hogy újra személyesen végezhessék a munkájukat (13%), mint akik szívük szerint a továbbiakban is monitoron keresztül auditálnának.

Személyesen az igazi

A továbbiakban a tapasztalataikról vallottak munkatársaink. Nem meglepő módon sokan a “közvetlen terepszemle” hiányát nevezték meg a munkavégzés legfőbb nehézségnek. Akik ezt a véleményt osztották, a hagyományossal szemben az online auditot nem érezték ugyanolyan hatékonynak. 

Audit nehezített terepen

Külön fejezetet képeztek a technikai kihívások, mint nehezítő körülmények. Az “élménybeszámolókból “ tudjuk, hogy az internet instabilitása jó néhány kellemetlen pillanatot okozott. Különösen a telephely mérete és a dolgozói létszám vonatkozásában nagynak számító vállalatok voltak azok, ahol ez tipikus problémát jelentett.

Azt a hipotézist: miszerint a helyszínre történő kiszállás helyett a “csak” monitoron keresztüli tanúsítás, időt és energiát takarít meg, a kapott válaszok vastagon cáfolták.

A megkérdezettek többsége ugyanis azt állítja: már csak a figyelem eltérő volta miatt is sokkal fárasztóbb és nehézkesebb az audit ezen formája.

Tudásbázist építünk

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom: sejtettük előre, hogy a témával kapcsolatban komoly tudás birtokába kerültek munkatársaink. Éppen ezért kérdőívünkben arra is kíváncsiak voltunk, hogy hajlandóak lennének-e egy tapasztalatcserére, egy “összauditori tudásbázis” kiépítésére. Nos, a válaszadók egy része inkább feledné az eltelt időszakot, az elsöprő többség (84%) ellenben szívesen találkozna negyedévente a többiekkel, hogy meghallgassák, kinél, milyen megoldás vált be a problémákra. 

A labda most már magasabb fórumokon pattog

Ha teljes képet nem kaptunk, hiszen nem is kaphattunk, az nyilvánvalóan kiderült, hogy a mögöttünk álló esztendő tapasztalatai alapján – minden gyermekbetegsége ellenére – van létjogosultsága az online auditoknak. Az viszont, hogy az internetes tanúsítás általánosságban (és nemcsak a járványidőszakban) is lehetővé váljon a szakmabelieknek, a továbbiakban már nem rajtunk, hanem két nemzetközi szervezeten: a EA-n (European Accreditation) és az IAF-en (International Accreditation Forum) múlik.

TUDÁSKÖZPONT
Magyar