Online tanúsítás a home officeból

Online tanúsítás otthonról

Bő két hete fordult fel a világ kis hazánkban. Bő két hete változott meg gyökerestől minden és kényszerített minket az önkéntes karantén az online működés, online tanúsítás felé. Vállalkozásunkat, a CertUnion Kft-t sem kerülte el a magunkra vállalt “szobafogság”, de a megváltozott körülményekre mind a legközelebbi munkatársaim, mind auditor kollégáink, mind pedig ügyfeleink pozitívan reagáltak.

A járvány okozta bizonytalan helyzet minket is váratlanul ért, hiszen tanúsítási munkánk megköveteli a személyes jelenlétet. Bár van lehetőség az auditok teljes időráfordításának egy részét indokolt esetben az online térbe helyezni, felettes szervünktől, a Nemzeti Akkreditáló Hatóságtól írásbeli állásfoglalást vártunk a megváltozott, élet írta helyzettel kapcsolatban. Március 16-án indult az újfajta ügymenet.

Online tanúsítás: március 16-án startoltunk

Kollégáink és a magunk érdekében, valamint a munkatársak gyermekeinek felügyelete miatt nem volt kérdés, hogyan döntünk. Március 16-án vállalkozásunk home officera tért át.

Meglepő volt, hogy milyen zökkenőmentesen ment az átállás, és ebben mennyire partnerek voltak a munkatársak.

A változásokról – vagyis arról, hogy amennyiben az időközi auditjuk most esedékes, azt most online végezzük – valamennyi ügyfelünket telefonon és írásban is tájékoztattuk.

Home office, csökkentett kapacitás, teljes gőz

A hívásokból kiderült, ez az egyetlen észszerű megoldás most, hiszen partnereink zöménél a munkavállalók hozzánk hasonlóan otthonról végzik a munkájukat. De ott is, ahol a tevékenységből adódóan ez nem oldható meg, csökkentett létszámmal és kapacitással folyik a termelés. Ügyfeleink rugalmasságára jellemző, hogy akadt olyan is, akit kifejezetten inspirált ez az élet szülte kényszer és a lehetséges online tanúsítás. És természetesen olyan partnerünk is akad, akinél a veszélyhelyzet a tevékenységben nem okozott jelentősebb fennakadást.

Lépéselőnyben az előrelátók

Megnyugvással tölt el minket, hogy partnereink többsége az új helyzetet most felkészülési időszaknak vagy normál ügymenetnek tekinti. Az előrelátó vállalatok –  visszajelzéseik szerint – figyelmüket már most a gazdasági nehézségek utáni fellendülésre fordítják.

Úgy vélik, az újrainduló termelés és a gazdaság lendületbe hozatalával együttjáró megnövekedett feladatok mellett a későbbiekben plusz teher lenne egy elhalasztott tanúsítás levezénylése.

Arról nem is beszélve, hogy a piac talpraállása után vitathatatlan versenyelőnnyel indulnak majd azok, akik időben gondoltak mondjuk az ISO 9001-es rendszerre és akár online tanúsítás formájában, de megtartották vagy megszerezték a szükséges certifikációt.

Az online tanúsítás új perspektíva az auditorok előtt

Említést kell tennünk auditorcsapatunkról is, amely – már csak átlag életkorából adódóan is – sokkal könnyebben vette az elénk állított akadályokat. Mindannyian magasan képzettek és ami most külön előny: az online világban is legalább annyira otthonosan mozognak, mint a szabványok között.

Bizonyára ennek köszönhető, hogy az átállás nem hogy nem riasztja őket, de autitor kollégáink már egy új szakmai alternatívaként tekintenek a változásokra.

Talán valóban nekik van igazuk és most kaptunk egy lehetőséget arra, hogy elmozduljunk a személyes jelenlétet igénylő auditoktól az online tanúsítás felé. Ezeket a heteket/hónapokat pedig érdemes tanulóidőszaknak tekinteni, amely teret biztosít az ehhez szükséges tapasztalatok megszerzéséhez.

TUDÁSKÖZPONT
Magyar

NÉZZE MEG LEGÚJABB MINŐSÍTÉSÜNKET
ÉS LEGYEN TÖBB BEVÉTELE!
MEGNÉZEM!
close-link