ISO 45001:2018 – egészség, biztonság a munkahelyen

ISO 45001:2018 – egészség, biztonság a munkahelyen

Március 12-én jelent meg a munkahelyi egészségvédelemmel és biztonsággal foglalkozó nemzetközi szabvány (MEBIR), azaz ekkor lépett porondra a már régóta várt ISO 45001:2018.

Az irányítási rendszer bevezetésével a munkahelyi egészségvédelem és biztonság, valamint a folyamatos fejlesztés talán még az eddigieknél is jelentősebb szerepet kap, mivel lehetőséget teremt az egyes szervezetek stratégiai irányvonalának továbbá a munkahelyi egészség és biztonság irányítási rendszerének koordinálására.

Az ISO 45001:2018-cal a vállalkozás és a munkavállaló is jól jár

Az ISO 45001:2018 számos előnyt kínál azoknak a vállalkozásoknak, amelyek kulcsfontosságúnak tekintik munkavállalóik egészségét.

Így ezeknél a cégeknél kimutathatóan csökken a munkával összefüggésbe hozható sérülések, egészségkárosodások illetve halálesetek száma. Kiküszöbölhetők vagy minimalizálhatók a Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság körébe tartozó kockázatok.

Az irányítási rendszer bevezetésével értelemszerűen javul a vállalat ez irányú teljesítménye, eredményessége, a külső szemlélő számára is bizonyíthatóvá válik a vállalati felelősségvállalás és a szállítói lánc követelményeinek való megfelelés. Az a szervezet, ahol a dolgozó a legnagyobb érték, maga is értékessé válik, vagyis a vállalati reputációhoz is jókora piros pontot ad az ISO, de a munkavállalói lojalitásra is jó hatással van.

Szabványok közt

Amennyiben a gyakorlati oldalát tekintjük,

az immáron ISO szabványok körébe emelt követelményrendszer, természetesen igazodik a 2015-től elindult szabvány struktúrákhoz akár az ISO 9001:2015 vagy az ISO 14001:2015 esetében azt tapasztaltuk.

Ebből következően, felhasználó barátabb a bevezetés lehetősége, az integrált rendszerek létrehozása, működtetése és természetesen nem utolsó sorban tanúsítása/auditálása is.

Indul a visszaszámlálás 

Bár a 2015-ben megjelent két legnépszerűbb ISO szabvány esetében 3 évet kaptak a szervezetek az áttérésre – és jelen tapasztalatunk szerint ez hosszú idő, mivel mindenki az utolsó pillanatra hagyja a megfelelést –

ismételten 3 évük lesz a szervezeteknek az új követelmények áttanulmányozására, kidolgozására és tanúsíttatására.

Természetesen tanúsító szervezetünk is készül az új követelményeknek való megfelelésre, hogy mielőbb tudja kiszolgálni az újonnan jelentkező piaci igényeket akkreditált tanúsítóként. Eredményeinkről a jövőben továbbra is beszámolunk és azon partnereinket, akik személyesen érintettek a témában, külön keresni fogjuk szolgáltatásainkkal, amelyek a további érvényes státuszú tanúsított állapothoz vezetik a cégeket a piaci kihívásokban.

TUDÁSKÖZPONT
Magyar

NÉZZE MEG LEGÚJABB MINŐSÍTÉSÜNKET
ÉS LEGYEN TÖBB BEVÉTELE!
MEGNÉZEM!
close-link