Lépni kell? Lépni kell! – minőségügyi konferencia a gazdasági válság hatásainak tompítása érdekében

minőségügyi konferencia

A recesszió hatásait a gazdaság szereplői a bőrükön érzik, függetlenül attól, hogy mely szektorban tevékenykednek. Éppen ezért a 2022.  november 11-ére szervezett online közvetítésű minőségügyi konferencia nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megoldáscsomagot vagy legalábbis ötleteket ad ahhoz, hogyan vészeljük át a legkisebb veszteséggel a “hét szűk esztendőt”. Ezt a változási kényszert sugallta a Lépni kell? Lépni kell! – cím is.

A Magyar Minőség Hét rendezvénysorozat keretein belül megtartott szakmai fórum neves előadói más-más aspektusból, de a változás szükségességét egyként hangsúlyozva járták körbe a témát. 

A szakmai féltékenységtől a közlegelők tragédiájáig

Dr. Csiszér Tamás, a Magyar Minőség Társaság alelnökének előadásában a jelen helyzetben a vállalkozások előtt álló lehetőségeket és eszközöket tekintette át. Az ismert üzletember: Bojár Gábor a siker és a kudarc viszonyáról, valamint a vállalati hierarchiában megjelenő szakmai féltékenység okozta károkról beszélt saját példájával szemléltetve az elmondottakat.
Az agrárium előtt álló kihívások és lehetőségek továbbá az Európai Unió közös agrárpolitikájának ismertetésére vállalkozott a Szegedi Tudományegyetem képviseletében felszólaló dr. Csiba Anita. A válság idején bevethető túlélési stratégiákról tartott izgalmas és hasznos előadást a Resultator Kft. színeiben Varró Norbert. 

A ma meghozott (helyes vagy éppen helytelen) döntéseink határozzák meg a holnapunk minőségét

– nagyjából így lehet összefoglalni az eseményen utolsóként pódiumra lépő Rupp Tamás (NKHV Zrt.) előadásának lényegét. Ennél azonban jóval szemléletesebben a közlegelők példázatán keresztül mutatta, ábrázolta, hova vezet a jelenlegi hulladékgazdálkodási gyakorlatunk. 

Az oktatás helyzete a minőségügyi konferencia pódiumán

Radó Péter oktatáskutató nagy sikerű előadásában a tudásátadásos oktatás “halotti beszédét” mondta el. Mint kiemelte: a száz-kétszáz évvel ezelőtti oktatási metódusok felett eljárt az idő.

A megváltozott világ és benne a megváltozott gyerekanyag megköveteli, hogy a iskolarendszer is alkalmazkodjon a körülményekhez.

A tanításnál maradva, de egy teljesen másik nézőpontból, a vállalati betanítás és képzések vonalán haladva mutatta be cégük (a Skilldict Zrt.) e-learning online platformját Könczöl Tamás. 

Okkal, auditorokkal

A Stadler képviseletében felszólaló Kiss Magdolna Okkal, auditorokkal című előadása a vállalati eredményesség és az egyéni kompetenciák közti összefüggést hozta közelebb a hallgatósághoz.

Míg eddig a néhol mellbevágóan őszinte, máskor sodró lendületű felszólalásoknak, a továbbiakban a díjazottaknak szólt a taps.

Idén első alkalommal talált gazdára a 2021-ben alapított Dr. Koczor Zoltán-díj.

A szakmai elsimerést idén Kurucz Mihály a Hungarocontrol Zrt. repülésbiztonsági, minőségirányítási és belső ellenőrzési igazgatója vehette át.

Hat díjazott hat területről

Ezt követően a honi minőségügy előmozdításáért, a nívó alapértékként kezeléséért létrehozott Magyar Minőség Háza 2022 díjátadóra szólították a nyerteseket. 

A díjazottak: 

  • Creaton South-East Europe Kft., (Róna tetőcserép termékcsaládja)
  • Az e-Officium Kft. (Zöld könyvelés szolgáltatása)
  • ISO 9000 FÓRUM Egyesület (A Nemzeti Minőségügyi Konferencia (NMK) alapítója)
  • Magnus Aircraft Zrt. (a Magnus Fusion Sentinel könnyűrepülő megfigyelő
  • kamerarendszer terméke)
  • Terék Művészeti Kft. (Tárogató Hungarikum Koncert)

Írott értékek

Az eseményen vehették át elismerésüket a Magyar Minőség Szakirodalom-díj díjazottjai is. 2022-ben a Typotex Elektronikus Kiadó Kft. gondozásában Kemény Sándor – Pusztai Éva – Lakné Komka Kinga – Deák András – Mihalovits Máté – Bodnár-Kemény Klára: A 6 szigma statisztikai eszközei című könyvét találta a szakmai zsűri kiemelésre érdemesnek.

A Magyar Minőség Folyóirat legjobb szerzőjének járó idei díjat Dózsa Zoltán A vizuális vizsgálatok megbízhatósága című cikke nyerte el.

A kerekasztal négy sarka

A magyar minőségügy ünnepének tekinthető rendezvény azon túl, hogy már csak a díjazottak miatt is ünnepi hangulatban telt, egy másik ok miatt is különlegesnek tekinthető. A Hogyan tovább magyar minőségügy című kerekasztal beszélgetésen ugyanis 30 év után először ült egy asztalhoz a magyar minőségügy négy szakmai szervezetének vezetősége, hogy megvitassák: mit tudnak tenni a maguk eszközeivel a recesszióval sújtott gazdasági társaságok érdekében?