Milliárdos vállalkozás támogatás az innovációra

Milliárdos vállalkozás támogatás az innovációra

Nincs is annál inspirálóbb, mint olyan emberekkel beszélgetni, akik tele vannak ötletekkel. A jövő annyi kihívást tartogat, az innovátorok pedig mintha támpontot nyújtanának ebben a kiszámíthatatlanságban. Szomorú látni, hogy a forráshiány milyen gyakran szab gátat kimagasló ötleteknek… Ezt elégelte meg az Európai Innovációs Tanács is: vállalkozási támogatás csomagok talán épp önnek adja meg a kezdő lökést a szárnyaláshoz.

Egy robbanás előkészületei

Mint minden nemzetközi szervezet, az Európai Unió is foglalkozik a jövővel. Kevesen tudják azonban, hogy külön szervezetük is van annak érdekében, hogy a holnap ne érjen minket meglepetésként: ez az EIC (European Innovation Council), magyarul az Európai Innovációs Tanács.

Az intézmény feladata, hogy számos olyan vállalkozás támogatásába fektessen, ahol a nem mindennapi ötletek nyomán „robbanás várható”: gyors növekedés, műszaki áttörés, kiemelkedő üzleti potenciál.
Persze mindez nem lehetséges a szükséges „gyújtás” nélkül. A Tanács ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Európai Bizottság Magyarországi képviselete és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal segítségét kérte, hogy mindenkihez eljusson az üzenet: a következő években több mint kecsegtető összegek várják az arra érdemes innovátorokat.

Az EU osztályelsői?

Tanulságos előzményeket természetesen itt is könnyedén találunk. A legfontosabb ilyen talán a Horizont 2020 program, amelynek keretén belül kis-és közepes vállalkozások pályázhattak pénzügyi lendületre, az úgynevezett „KKV-eszközre”.

A magyar vállalkozások kaptak az alkalmon, méghozzá elsöprő sikerrel: 88 cég is eredményesen pályázott. A kelet-európai régión belül így a lengyelek kivételével mindenki mást megelőztünk.
A régió innovációk terén a világ élvonalában van, ezek piaci bevezetésében azonban jócskán lemaradt a világ gazdasági nagyjaitól. Az Európai Innovációs Tanács emelt költségvetéssel kíván változtatni ezen: már 2019-ben 1 millió eurót fordítanak e célra, ami 2020-ra 1,2 milliárd euróra nő; 2021 és 2027 között pedig előreláthatólag 10 milliárd eurót osztanak szét.

A vállalkozási támogatás útelágazása

Ezek a hírek arra szólítanak minket, vállalkozókat, hogy válasszunk. Egyrészt az új pályázati programok két lehetősége közül. Ha egészen új koncepcióval áll elő, bizonyítani szeretné a létjogosultságát a fejlesztés felpörgetésével, a Pathfinder nevű program lehet az Ön útja: erre a célra akár 4 millió eurós támogatásban is részesülhet. Ha önállóan pályázna egy piacközeli innovációval, az Accelerator két év alatt 1,3 milliárd euróval tud segíteni az ügyön.

Választanunk kell azonban két másik oldal között is.

Az egyik a gyors pályázás és a körömrágós, bizonytalan izgalom: nem felejtettünk el valamit? Minden feltételnek megfelelünk? A másik az a fajta nyugalom, amikor várjuk, tetszik-e a kiíróknak a koncepciónk, de tudjuk: nincs az a formaság, amiben hiányosságot találhatnának.
Tapasztalatból mondom, hogy az ISO rendszer hiánya az egyik leggyakoribb ilyen buktató. Az EIC vállalkozási támogatása pedig túl nagy lehetőség, hogy éppen ezen múljon.

TUDÁSKÖZPONT
Magyar