70 elefánt, egyetlen női kézben

70 elefánt, egyetlen női kézben

A hideg fémek és robosztus méretek uralta ipari világban ember legyen a talpán, aki nap mint nap ugyanazzal a friss lelkesedéssel dolgozik. Ha magyar hidraulika, Boskó Zsuzsanna a nő a gáton: vállain viszi azt a családi vállalkozást, ami bármit a vállára emel, amit csak az ipar igényei megkívánnak. Mai interjúalanyunk a hidraulikus munkahengerek világába gördít be – vigyázat, nehogy elszédüljünk az olvasás végére!

Úgy sejtem, nem sokaknak szerepel a napi bevásárlólistáján a hidraulikus munkahenger…

Ez így igaz – akinek viszont van szemetese, látott már működésben ilyen szerkezetet! A szemétszállító autó jellegzetes billenését ugyanis két hidraulikus munkahenger biztosítja. Az autópályán utazóknak sem teljesen ismeretlen a terület: az út mentén gyakran földmunkagépeket látunk; ezek markolókanalait is egy a henger tartja és mozgatja. Persze akik az ipar berkein kívül mozognak, nem nagyon ismernek minket, hiszen a lakossági célból nincs igény olyan kaliberű termékekre, amiket mi gyártunk.

A mi vásárlóink tehát az ipari felhasználók vagy disztribútorok közül kerülnek ki, a bánya-és acélművektől egészen a műanyagiparig.

Az önök cége viszont a szakmán belül is meghökkentő nagyságokat képvisel. Hol és hogyan működik egy 350 tonnás – azaz 70 elefántnyi súlyt is elbíró – eszkavátorhoz gyártott henger?

Az az eszkavátor, ami a mi hengerünkkel van ellátva, gyakorlatilag önálló egység – legalábbis a saját lábán mozog. Úgy kell elképzelnünk, mintha egy hatalmas asztal négy lába egyszer csak lépkedni kezdene… Talán nem hangzik forradalminak, de hatalmas előrelépés a lánctalpas bányagépekhez viszonyítva. Ezekkel ugyanis az a probléma, hogy egy Rubik-kockánál is behatároltabb a mozgathatóságuk: előre és hátra még irányt változtatnak, de oldalra már nem. Így ha a bányában dolgozók a gép bal oldalán találnak vájásra érdemes területet, csaknem egy egész napnyi földrendezésbe kerül a nehézkes irányba állítás.

Tehát ha ma megrendelem, valószínűleg holnap nem fog a küszöbön várni egy ekkora hidraulikus munkahenger, jól gondolom?

Abszolút… Az előbb említett gép esetében például az alapanyag is egyedi gyártásból származik, így 8-10 hétig csak a megfelelő méretű és összetételű kovácsolt anyagot vártuk.

A beszerzéstől a beszerelésig és üzembe helyezésig tehát 8 hónap is eltelhet. Ebben az időben sokféle folyamaton megy keresztül a készülő termék
– egy ezek közül az egyik az úgynevezett hónolás, amikor a munkahenger-rudat körülvevő cső hengerköpenyét mikrobarázdákkal látjuk el, hogy az olaj spirálszerűen mozoghasson benne.

Igen jól meghatározott, szűk piacnak tűnik az ügyfélkörük. Kik lehetnek a megrendelők az ekkora monstrumokra?

A felhasználási területünk bizony meglehetősen széles. Ahol gyártó, termelő gépek vannak, ott mindig szükség van anyagmozgató hengerekre, hiszen évek léptékében, de mégiscsak „fogyóeszközök”. Mi ezeket vagy teljesen felújítjuk, vagy minta alapján újragyártjuk, így kiváltva a gyári utánrendelés lassú és költséges folyamatát.

Bár a lakosság számára kevésbé vagyunk ismertek, közvetetten rengeteg helyen jelen vagyunk.
Ez azt is jelenti, hogy nem nagyon van szabad kezünk: ezért hagytunk fel a marketinggel is néhány évre, egyszerűen betelt a kapacitásunk. 3-4 éve azonban változtattunk ezen a stratégián: azóta rendszeresen látogatunk olyan eseményekre, mint az Ipar Napjai kiállítás.

Kitűnni, egyedülállónak lenni egy ilyen szakmában – mennyire lehetetlen küldetés?

Van egy jellegzetességünk, ami egész Közép-Európában egyedülállóvá tesz minket. Ez az úgynevezett keménykrómozó üzem. Első hallásra nem hangzik különlegesnek, pedig épp olyan, mint a különbség a személyre szabott és a konfekcióruha között. Ha hidraulikus munkahengert látunk mozogni, van egy krómozott rúd, ami kiemelkedik: ez az úgynevezett munkahengerszár. Ebből létezik kereskedelmi méret, amit az ember megvesz és méretre vág, ám amikor az autóipari gépek nagyságrendjéhez érünk, az ilyesmit lehetetlen csak úgy megrendelni. Itt jövünk a képbe mi. A hidraulikai szolgáltatásunkra tökéletesen passzol a „teljes körű” szó: a kezdeti igényektől a tervezésen és gyártáson át a karbantartásig mindent lefedünk.

Egy kívülálló talán nem így képzel egy beszélgetést két nő között… Mi hozta önt ebbe a szakmába?

A családi vállalkozásunk adott volt, így a főiskola után kerestem a lehetőséget, hogyan tudnék a leghatékonyabban bekapcsolódni. Láttam, hogy vannak olyan költséges anyagok, amiket a hazai kiskereskedések helyett sokkal inkább megérné a gyártótól beszerezni: így erős angoltudásomat kamatoztatva Európa-szerte kereskedelmi kapcsolatokat alakítottam ki. Ez még a hőskor volt: az EU és az euró előtti időkben, ezerféle pénzváltással és különböző vámokkal – az is előfordult, hogy magam pattantam autóba és vállaltam a szállító szerepét. A dolog fordítva is működött: termékeinknek hamarosan széles vevőköre lett, ami az utóbbi években egyre több magyar ügyféllel is bővült – remélhetőleg mindenki megelégedésére.

*Fotó forrás: Star Wars

TUDÁSKÖZPONT
Magyar