A lendületmegmaradás programja a kkv szektorban

Mintegy ezer magyar vállalkozás vett részt a közelmúltban a kormány 2030-ig szóló készülő kis- és középvállalkozásokat segítő stratégiájának előkészítésében. A több száz milliárd forintos pályázati pénzek felett diszponáló program célja, a honi kkv-k versenyképességének és hozzáadott értékének növelése.

gazdasági válság lecsengése óta az Európai Unióban a magyar kis- és középvállalatok termelékenysége nőtt a leginkább – legalábbis a programot koordináló Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerint. Ennek ellenére fennáll a veszélye, hogy ez a felfutás a jövőben lassulni kezd. Különösen úgy, hogy a szektor jó része számára kihívást jelent a digitalizáció, a folyamatok automatizálása, a kapacitás és az export növelése.

167 milliárd meg az apró

A lendületmegmaradás érdekében 10 éves programot készít elő a kormány, amely idén szeptemberben elindul, de bizonyos elemei már júniustól élni fognak.

Csak idén 167 és fél milliárd forint támogatást kaphatnak a kis- és középvállalkozások,
amelynek nagyobb része (90,84 milliárd) vissza nem térítendő, kisebb része visszafizetendő formában kerül a nyertesekhez.

Tőkeinjekció a kkv szektornak

A program fókuszában a vállalati kutatás-fejlesztés áll, de az állami tőkeinjekcióval a vállalkozások technológiai felzárkózását is elő szeretnék mozdítani.

A legnagyobb volumenű vissza nem térítendő támogatások mellett kisebb keretösszegű pályázatok is várhatók,
amelyek az építőpari vállalkozások technológiai korszerűsítését, vagy a kkv-k gördülékeny generációváltását vagy éppen a beszállítói program megvalósulását célozzák. Visszatérítendő forrásokat igényelhetnek már most azon cégek, amelyek technológiai váltást terveznek a közeljövőben.

Segítünk tájékozódni

Mindez azt jelenti, hogy az elkövetkezendő tíz évben pénzeső hullhat a lehetőségekkel jól sáfárkodó gazdasági társaságokra.

Gyorsaság, jól informáltság és természetesen a pályázati kritériumok maradéktalan teljesítése – ez a feltétele az állami támogatások megszerzésének.
Ebben mi is megpróbálunk segíteni partnereinknek. A jövőben itt időközönként egyfajta pályázati iránytűvel jelentkezünk, ahol összegyűjtjük a legizgalmasabb, legtöbbeket érintő pályázati lehetőségeket és segítségül azt is megírjuk, hogy a kiírók melyiknél, milyen irányítási rendszer meglétét díjazzák plusz ponttal. Érdemes ránk figyelni, hogy önök is lendületben maradhassanak.