Tanúsítvány vagy annak látszó tárgy

Tanúsítvány vagy annak látszó tárgy

Mennyit ér egy nem akkreditált tanúsítvány?

A tanúsítási piac, hosszú évek óta szembesül azzal a ténnyel, hogy számos olyan „versenytárs” működik a tanúsításban, akik nem akkreditált keretek között biztosítják a legnépszerűbb tanúsítványokat, amely akár az ISO 9001-es, az ISO 14001-es vagy az MSZ 28001-es követelményrendszernek való megfelelést hivatott igazolni.

certunion_team_mailchimp

A CertUnion akkreditált tanúsító. Biztonsággal építhet ránk!

A szakmát nem ismerő vevői réteg, számos esetben csak azt érzékeli, hogy kap egy ajánlatot, miszerint rendkívül kedvező áron juthat „tanúsítványhoz”, és hogy ez mennyire jó, mert ennyiből „megúszta” az egészet. Nincs tanácsadó, nincs felkészülés, nincs bevezetés, csak bedobom a pénzt és megkapom az okiratot, akár a parkolójegy automatánál.

Vajon felmerül-e a cégek vezetőiben, hogy helyes ez így? Amit vásárolok, annak mi lesz az értéke? Mit kapok a pénzemért? Remélhetőleg egyre több cégvezető érzi úgy, hogy ez így azért nem teljesen ugyanaz, mint amikor egy akkreditált tanúsító szervezet biztosítja a tanúsítványt.

Amikor tudatosan választok egy felkészítő/tanácsadó céget, valamint rendelkezésemre áll a folyamattal kapcsolatosan valamennyi információ, akkor áll össze a kép, hogy valójában mi is a lényege a tanúsításnak, milyen kockázatokat vállalok, például egy nem akkreditált ISO 9001-es tanúsítvánnyal.

Mert természetesen van rizikója egy ilyen okiratnak! Vevőink, vagy egy-egy pályázat kiírója, tudatosan választanak azon beszállítók közül, akik rendelkeznek érvényes tanúsított státusszal.

Az érvényes, akkreditált szervezettől származó tanúsítvány az egyik eszköze annak, amellyel a vevők jelentős többsége arra törekszik, hogy partnerei állandó minőségben termeljenek, vagy szolgáltassanak, valamint munkájukért szervezett keretek között vállalják a felelősséget, és a nem megfelelő termék/szolgáltatás esetében is egy szabályozott folyamat lépjen működésbe a probléma kiküszöbölésére, ismételt előfordulásának megelőzésére.

A kellemetlenségek elkerülése érdekében, legyen proaktív és tájékozódjon! Érdeklődjön az ajánlattevő tanúsító szervezetek után, valamint szerezzen pontos információt vevőjétől, a pályázat kiírójától, vagy olvassa el figyelmesen a közbeszerzési értesítőt! Amikor minden információ rendelkezésére áll, akkor döntsön: melyik tanúsító szervezettel működik együtt az elkövetkezendő években.

Az akkreditált státusz, egy olyan mérce, amely mögött jelentős pénzeszközök, biztosítás, szaktudás és folyamatos szakmai ellenőrzés áll. A nem akkreditált szervezetek esetében nem biztos, hogy minden tanúsítvány kibocsátójáról mindez elmondható.

Kapcsolódó dokumentum
Nemzeti Akkreditáló testület határozata ISO 9001, ISO 14001 valamint integrált tanúsítás területén az akkreditált stáusz megítéléséről

TUDÁSKÖZPONT
Magyar