A paprikától a részecskegyorsítóig

A paprikától a részecskegyorsítóig

Szigeti Tamással beszélgetni olyan élmény, mintha szó szerint egy különleges földrészre csöppenne az ember. Abból a tűzből és szakmai lelkesedésből, ami biokémiai munkásságának a hajtóerejét adja, bőven van mit átadni a jövő generációnak. Jó érzés tudni, hogy az érdeklődő diákok előtt nyitva áll ez a lehetőség. Ahogy az olvasó előtt is, ha csatlakozik virtuális labortúránkhoz a Wessling Hungary Kft. üzletfejlesztői igazgatójának idegenvezetésével.

– A laboratóriumok világa az átlagember számára rejtélyes, megfoghatatlan – különösen, ha az olyan fogalmak megértésével is együtt jár, mint az akkreditált státusz. Hol van a Wessling Hungary Kft. helye ebben a szövevényes rendszerben?

Cégünk 26 éves, és mint sokan ebben a korban, nemrég mi is „kirepültünk a szülői házból” – 1992 óta megszokott telephelyünkről egy új, IV. kerületi épületkomplexumba költöztünk. Nagyjából 300 embert foglalkoztatunk, öt üzletágban. Az ötös szám egészen pontosan egy 3+2-es felosztást jelent.

A három fő helyet a környezetvédelmi mérések, az élelmiszerbiztonsági vizsgálatok és a gyógyszervizsgálatok foglalják el.

A plusz kettőt pedig az első három ág eddig meg nem oldott problémáira szakosodott kutatás-fejlesztési nonprofit, a WIREC (Wessling International Research Educational Center), illetve a Gödöllőn működő, szintén a Wessling tulajdonába tartozó Biomi Kft. teszi ki. Ez utóbbi felelős például a GMO alapanyagok biztonságának vizsgálatáért.

– Bonyolultan hangzik… Hogyan kezdett épülni mindez Magyarországon?    

Amikor alig két évvel a rendszerváltás után megalakultunk, az elsöprő politikai változások és az ide-oda költöző hadseregek tetemes mennyiségű környezetszennyező anyagot hagytak maguk után. Volt tehát mit vizsgálnunk… Alaptevékenységünk azóta is a különböző káros kémiai anyagok elemzése a talajban, a vízben, a szálló porban, levegőben. (Csak egy kis érdekesség: ha csak az autónk klímájára gondolunk, amit ha nem tisztítunk rendszeresen, a klímaberendezésben felszaporodó baktériumok – Legionellák – belégzése révén akár életveszélyes tüdőgyulladást is kaphatunk. Bár nem ez a fő profilunk, de a hűtő-fűtő rendszerek ellenőrzése is feladatot adhat nekünk.) Megrendelőink gyakran nagy horderejű problémákkal fordulnak hozzánk: ha például házépítésre készülve egy telket vizsgálunk, vagy ipari létesítmények építése előtti vizsgálatok eredményei alapján, esetenként akár sok százezer tonna föld sorsáról segítünk dönteni ügyfeleinknek a talajszennyezettség függvényében.

– Nézzük ezt egy kicsit részletesebben!

Ha hozzánk fordul egy cég, amely járatlan a környezetvédelmi előírások terén, mi vállaljuk, hogy a jogszabályoknak megfelelően méréseket végzünk, értelmezzük azokat, és fenntartjuk a kapcsolatot a környezetvédelmi hatósággal. Független magáncég vagyunk, akik a Nemzeti Akkreditáló Hatóság által akkreditált – elismert – szakértői véleményeket adunk mintavizsgálat alapján, kérésre például emissziós bevallást is készítünk.

– Önök már a spájzban vannak. Mi a Wessling szerepe az élelmiszerbiztonság világában?

Hozzánk forduló ügyfeleink (élelmiszergyártók, – forgalmazók stb.) megrendelése alapján többek között azokat az összetevőket, idegen szóval ingredienseket vizsgáljuk, amiket egy tudatosabb vásárló lelkiismeretesen végigböngész egy termék címkéjén. A mi feladatunk ellenőrizni, hogy ez a vásárló az igazat olvassa-e: a fehérjétől a vitamintartalomig megvizsgáljuk, hogy ezeket a komponenseket helyesen jelölték-e. És amit a címke is rejtve hagy – kiszűrjük a nemkívánatos szennyezőanyagokat, fertőző ágenseket, amelyek időnként sajnos előfordulnak.

– A 2004-es paprikabotrányra például mindannyian emlékszünk…

Érthető, hiszen akkor hatalmas mennyiségű fűszerpaprika szennyeződött különösen veszélyes, rákkeltő mikotoxinokkal (mikroszkópikus gombák által termelt mérgező vegyületekkel). De

ennél hétköznapibb anyagok, például allergének jelenlétét is vizsgáljuk a szezámmagtól a laktózig.

Ha mondjuk Calici vírusszennyeződés gyanúja merül fel, ennek felderítése inkább az ÁNTSZ feladata – de a technikai hátterünk nekünk is megvan hozzá. Nagy örömömre nemrég egy kiváló, Tudományos Diákköri dolgozat is készült nálunk a Calici víruscsoportba tartozó Norovírus nyers zöldségekben való kimutatása témájában.

Vizsgáljuk a csomagolásból, edényekből kioldódó anyagok hatását is. Egyébként az az igazán veszélyes, ha a polcunkra került ételbe nem romlást, hanem betegséget okozó, ún. patogén mikroorganizmusok kerülnek. Például a Lisztériát, Salmonellát lehetetlen észrevenni a salátán, illetve bármely feldolgozott, fertőzött élelmiszerben, másnap pedig nem értjük, mitől vagyunk ennyire rosszul.

– …és kétségbeesve keressük a megfelelő gyógyszert, hogy jobban legyünk.

Nem mindegy, mit találunk! El is érkeztünk cégünk harmadik oszlopához.

Az Európai Unió előírásai szerint a magyar gyógyszerészeti hatóság engedélyével és felügyeletével működő laborként analitikai módszerekkel vizsgáljuk a nem EU-ban gyártott generikus gyógyszereket.

Statisztikai módszerekkel lekövethető, reprezentatív mintákat vizsgálunk. Komoly és felelősségteljes feladat ez, hiszen ezen múlik, hogy megfelel-e az adott termék a szigorú uniós gyógyszerkönyvi előírásoknak.

– Milyen képzésről tévedt Ön ere az izgalmas területre?

Eredeti végzettségem agrárkémikus agrármérnök, növényvédelmi szakiránnyal – innen kerültem egy laboratóriumi mérőállomáson az analitika világába, ahová mindig is vágytam. Azóta műszeres analitikai szakmérnöki képzésen is részt vettem, de máig azt vallom, sosem tanulhat eleget az ember…

– Gyakran érik meglepetések?

Analitikusként nemritkán meghökkentő, addig nem ismert anyagokkal is találkozunk – akkreditált laboratóriumként márpedig ezeket is név szerint helyre kell tennünk a szerves kémia rendszerében. Ez komoly műszereket és szakértelmet igénylő feladat.

– Mint például egy részecskegyorsító?..

Pontosan! A nálunk gyakorlatot végző diákok kedvence többek között a tömegspektrometriai elven működő készülék, amely egy pici, elektromágneses részecskegyorsító segítségével  pillanatok alatt alatt azonosítja egy gyanús baktériumtenyészet típusát a vizsgált minta baktériumait alkotó fehérjék azonosítása révén.

– Tehát önöknél ezzel a csúcstechnológiával is megismerkedhet a lelkes hallgató?

Cégcsoportunk tagja, a már említett WIREC az ELTE-vel szerződésben működteti az EKOL-t, azaz az Elválasztás-technikai Kutató és Oktató Laboratóriumot. Ennek a sok mozaikszónak egy célja van: minél több tehetséges diák tanulhasson nálunk, világszínvonalon. Sok sikeres TDK- és diplomadolgozat, doktori disszertáció készült nálunk  kromatográfiás, tömegspektrometriás elválasztás-technika, de más, izgalmas műszeres analitikai technikák alkalmazásával is.

Részben az EKOL-programnak, részben az eredetileg középiskolai végzettséggel cégünkhöz csatlakozott dolgozók szorgalmának köszönhetően – minden kollégánk ambícióit örömmel támogatjuk. Hiszen a minőségi utánpótlás nekünk is fontos. Ha innen kikerül egy hallgatónk, a mindennapi munkában nem sok olyan műszeres analitikai technológiával fog találkozni, amit nálunk már ne látott volna. Nem csoda, hogy 2019-es nyári gyakorlatunkra már most beteltek a helyek.

– Apropó, középiskola… a fiatalabb korosztály hogyan kerülhet közelebb mindehhez?

Ha egy fiatal olvasónk először a monitor előtt kezdené az ismerkedést, ajánlom Laborintus online kémiaversenyünket. Ha élőben is vágyik a labor falai közé, erre is van lehetőség. A Laborkaland keretében évente három témából hirdetünk esszéírási versenyt, a legjobb harminc közé kerülők pedig tartalmas napot tölthetnek a Wesslingnél. A középiskolások számára szervezett programokat marketing-vezetőnk és munkatársai szervezik és tartják kézben. Kollégáink irányításával kisebb vizsgálatokkal is megpróbálkozhatnak. Ha a szülők ezek után csak a felét hinnék el a hajmeresztő beszámolónak, egy kénsavval égetett folt a farmeren talán meggyőzné őket – persze erre sosem került még sor, hiszen látogatóink a legszigorúbb balesetvédelmi felkészítésen esnek át.

– Mit tehet, akiben felnőtt laikusként most ébredt fel a csillapíthatatlan tudásvágy?

– Laboratorium.hu oldalunkon olvasmányos, középiskolai szintű kémiatudással is érthető nyelvezettel osztjuk meg a nálunk zajló izgalmas projekteket, persze – a titoktartási kötelezettségeket messzemenőkig betartva.

Öt év óta mi szerkesztjük az immár 65 éves tudományos folyóiratot, az Élelmiszerbiztonsági Közleményeket (www.eviko.hu), amelynek hasábjain a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) együttműködve negyedévente 4-6 tudományos dolgozatot teszünk közzé nyomtatott és elektronikus formában is. Folyóiratunkat a Scopus (az Elsevier kiadó, összefoglalók és citációk adatbázisa), illetve a MATARKA (Magyar Folyóiratok Tartalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa) tudományos adatbázisok nyilvántartják, és az MTA (Magyar Tudományos Akadémia) Agrártudományok Osztálya felvette az általa elismert tudományos periodikák közé.

A Wessling Hungary Kft. munkatársai gyakori előadók rendezvényeken, konferenciákon. Évente több, díjmentesen látogatható szakmai napot (kis konferenciát) rendezünk a Wessling tevékenységét érintő, a szakmai közönség érdeklődésére számot tartó témákban. A szakmai napokon saját munkatársaink és meghívott szakértők tartanak előadást, majd konzultálnak az érdeklődőkkel.

A NÉBIH-hel közösen szervezzük az 1997 óta minden páratlan évben folyamatosan működő,12. Hungalimentaria konferenciát: 2019. április 24-én és 25-én, a kétnapos rendezvényen az ágazat prominensei jelenlétében hallgathatunk előadásokat az élelmiszer-analitika, élelmiszerbiztonság, minőségbiztosítás és hatósági, engedélyezési tevékenység aktuális kérdéseiről.

Ám, ha laikusként bárki úgy érzi, szívesen támogatná a munkánkat, jó hírem van. Minden nap megteheti – ha jól megnézi, mit tesz bevásárlókosarába, mit dob a szemétbe, illetve környezettudatos módon veszi igénybe a körülöttünk lévő csodálatos környezet mindenki számára rendelkezésre álló erőforrásait.

 

TUDÁSKÖZPONT
Magyar