A tanúsítási jelek kiskátéja

Ügyfeleink számára ismerős lehet a fenti „pecsét”. Hivatalosan tanúsítási jelnek nevezik ezt a logót, amelynek használatára csak akkor jogosult egy vállalkozás, ha már sikeresen túljutott a tanúsításon. Most erről a sokat jelentő emblémáról gyűjtöttünk össze néhány hasznos információt.

Talán akadnak még, akik nem hallottak a Blaupunkt márkanév eredetéről. Ha létezik szimbolikus, a minőségre utaló névválasztás, akkor az pont az övék. A múlt század harmincas éveiben még Ideal néven futó, kezdetben fejhallgatókat gyártó (de a későbbiekben az autórádió-gyártás terén nagyot gurító) vállalkozás technikusai minden egyes elkészült darabot átvizsgáltak. Azokat pedig, amelyeket a meósok minőségileg megfelelőnek találták, egy apró kék ponttal jelölték. A többit már kitalálhatják…

Csak felütésnek jó!

Nos, a történet ugyan érdekes, de a mi esetünkben másra nem alkalmas, mint, hogy egy izgalmas felütéssel kezdjük ezt az írást. A cikkünk tárgyát jelentő tanúsítási jel feladata ugyanis alapvetően különbözik az előbbiekben említett kék pöttytől.

Lényeg egy ábrában

De, nézzük akkor mi is az a tanúsítási jel? A tanúsítási jel olyan kötött formátumú megkülönböztető jelzés, ami a sikeres tanúsítást hivatott jelképezni.

A tanúsító szervezetek arculatához igazított, cégenként eltérő ábrát az akkreditált tanúsító szervezetek biztosítják ügyfeleiknek.

A jelet, ha úgy tetszik, felfoghatjuk egy zanzásított tanúsítási oklevélnek, mivel abból a leglényegesebb információs elemeket hordozza. Az akkreditációs szabvány (ami tulajdonképpen a jelet kiadó tanúsító szervezet tevékenységét legalizálja) erre vonatkozólag előírja ugyanis, hogy az ábrán meg kell jeleníteni a tanúsító szervezet, valamint a tanúsított irányítási rendszer elnevezését (ISO 9001, ISO 14001 stb.) is.

Tanúsítási jel, nem termékminősítés

És itt kanyarodunk vissza a cikk elején említett blaupunktos (látszat) hasonlathoz. Ugyanis

a tanúsítási jel sohasem egy konkrét termék, hanem egy teljes gyártási rendszer működésének tanúsított voltát hivatott jelezni!

Ez egyébként – bármilyen furcsa is – nem a német cégóriásnál, hanem az egyik leggyakrabban vásárolt termék esetén, az ásványvíz palackozó vállalatoknál jelentett problémát, ahol a vásárlókat megtéveszthette a csomagoláson elhelyezett tanúsítási jel. Ebből ugyanis (tévesen) arra következtethettek, hogy maga az ásványvíz a minőségi termék. (Természetesen a termékminősítésnek is megvan a maga szakirodalma, de erre jelen írásunkban, mivel szakterületünkön kívül esik, nem térünk ki.)

Használati jog feltételekkel

A tanúsítási jel tehát egyfajta igazolásként is felfogható, amivel a cég jól értelmezhetően bizonyítja, hogy tanúsított rendszert működtet. Hihetnénk, hogy innentől kezdve az egyszer elnyert embléma használatára a szóban forgó társaság örökkön-örökké igényt tarthat.

Ezzel szemben az igazság az, hogy a használati jog erősen időkorlátos.

A kiadott tanúsítási jelet a szerződés szerint a tanúsítási cikluson belül tüntethetik fel jogszerűen az ügyfelek, feltéve, hogy a közbeeső évenkénti felügyeleti auditon is eredményesen szerepeltek. Minden ettől eltérő alkalmazás jogi következményt vonhat maga után.

Egyedi és megismételhetetlen

Fontos tudni, hogy a tanúsítási jel az azt kiadó szervezet sajátja, azaz egyedi, nem módosítható. Kivételek azért saját házunk táján is akadnak. Mivel a tanúsítást megszerző vállalkozások tisztában vannak például egy érvényes ISO 9001 vagy ISO 14001 marketing értékével, szívesen tüntetik fel azt honlapjukon, különböző felületeken. Előfordult azonban, hogy az általunk használt jel nem volt összhangban a vállalat arculatával, ezért engedélyeztük, hogy kisebb módosításokkal (pl. átszínezés) saját színvilágukhoz igazítsák azt.

Érdemes utána nézni!

Tanúsítási jelet minden tanúsítással foglalkozó szervezet – függetlenül attól, hogy az nemzetközileg elismert (akkreditált) vagy sem – adhat. És itt érkeztünk el ahhoz az előnyhöz, amelyre talán nem is gondoltunk.

Korábban már ebben a bejegyzésben írtam arról, hogy milyen kockázatokat rejt magában a nem akkreditált tanúsító szervezetekkel való együttműködés. A kis embléma viszont segíthet megbizonyosodni arról, hogy elismert tanúsító vállalkozással van-e dolgunk. Ha ez kétséges, nem kell mást tennünk, mint a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) honlapján (http://www.nah.gov.hu/kategoriak) az adatbázisra rákeresni, ahol az akkreditált szervezetek neve mellett a hivatalosan használható szabványok tanúsítási jeleire is kapunk információt. Ha itt találkozunk a minket tanúsító vagy a tanúsításra felkért vállalkozás nevével, az bizonyosságot adhat, hogy a megszerzett, vagy megszerezni kívánt certifikáció valóban annyit ér, amennyit az azt kiállító szervezet ígér, no meg, amennyit remélünk tőle.