Akkreditálás: Fenntarthatóság a gazdasági növekedésben és a környezetvédelemben

akkreditálás

A francia eredetű akkreditáció jelentése: hitelesítés; egy szervezet vagy intézmény megadott feltételek szerinti tevékenységének hivatalos elismerése. Ezt a hitelesítést pedig kizárólag független, a nemzetközi normáknak megfelelő minősítő intézmény végezheti.

És éppen a fent említett objektivitásnak és általános standardok szerinti elbírálásnak köszönhetően az akkreditáció a gazdasági életben igen hamar elismertté és elfogadottá vált. Olyannyira, hogy még világnapot is kapott az International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC) valamint a The International Accreditation Forum (IAF) kezdeményezésére.

Az ötletadók június 9-ét tették az akkreditálás fontosságának és értékének tudatosítása érdekében az Akkreditálás világnapjává.

Bár a cél nagy vonalakban minden évben azonos, a világ történéseinek függvényében a szervezők évenként más-más területet helyeznek fókuszba. Idén az “Akkreditálás: Fenntarthatóság a gazdasági növekedésben és a környezetvédelemben” mottót választották.

A fenti jelmondat pedig akár az ISO 14001 vagy az ISO 50001 szavakba öntött esszenciája is lehetne. Ennek kapcsán pedig a világnapra egy videóüzenetet tett közzé a két szervezet.

error: Content is protected!