Az ISO őszintébb hozzánk, mint mi, magunk

iso

A termékünk kiváló. A gyártásunk kiváló. És persze, a munkatársaink hozzáállása is kiváló. – Legalábbis ezt gondolja majd’ minden cégtulajdonos. Aztán esetleg kiderül, hogy a termékünkkel kapcsolatban rengeteg reklamáció érkezik, a gyártásban akadozások vannak, a munkatársaink pedig szépen csendben átszivárognak a konkurensünkhöz. A minőségirányítási rendszer (ISO 9001) nálunknál sokkal objektívebben, részrehajlástól mentesen szemléli a folyamatainkat. De nemcsak szemléli, hanem jelzést is ad, ha valami nem úgy működik, ahogyan kellene. 

Nem mindig a portás a hunyó!

Vegyük először a többnyire figyelmen kívül hagyott harmadik elemet: a vállalati fluktuációt! Sokan ezzel csak későn szembesülnek, akkor, amikor már a létszámhiány a gyártást, szolgáltatásvégzést akadályozza. És nem, nem minden esetben az alacsony fizetések okolhatók az elvándorlásért! A rossz munkaszervezés, az érthetetlen, adhoc feladatok, a felelősségi körök meghatározatlansága, “a na jó, majd akkor a portás lesz mindenért a hunyó!” hozzáállás őrli föl a legtöbb esetben a munkavállalók türelmét. Nincs az a lojalitás, amit ne kezdenének ki ezek az észszerűtlenségek. 

Egy jól működő irányítási rendszer kellően szabályozza a folyamatokat, azaz a terhelést is egyenletesen osztja el. Világosan kijelöli a felelősségi szinteket és a lépéseket, így minden feladatnak van gazdája és sorrendje.

A helyesen koordinált munkavégzés pedig kiszámíthatóságot nyújt a munkavállalónak, amit hűségével köszön meg. Ez pedig azt jelenti, hogy jelentős pénzt és időt takaríthatunk meg magunknak, ha nem kell újra és újra új munkaerő toborzásával, interjúztatásával, betanításával foglalkoznunk – nem beszélve arról, hogy a friss dolgozó rendszerint még nem tudja hozni az elvárt fordulatszámot.  

ISO 9001 – a hiba detektor

Az előző kérdés némileg átvezet bennünket a gyártás/szolgáltatás területére. Ugyanis komolyan befékezheti egy-egy gazdasági társaság működését, ha nagy számban távoznak a munkavállalók. Gondoljunk csak arra a helyzetre, ha egy gyorsan romló termék szállítása, raktározása hiúsul meg azért, mert egyszerűen nincs erre emberünk.

De legalább ugyanennyire presztízsromboló az is, ha termékünk rendre negatív kritikát kap a vásárlóktól. És ne legyenek kétségeink, a hír nemcsak a vásárlók, (potenciális) vásárlóink körében terjed majd szélsebesen, hanem versenytársainkhoz is eljut.

Azokat a vállalkozásokat, amelyek működésüket az ISO 9001 alapján alakították ki, nem lehet ilyen váratlan történésekkel meglepni. A rendszer ugyanis előre jelzi a kilengéseket, a minőségromlást. Vagyis hagy időt a folyamatok korrigálására, a termelés átszervezésére, a hibák kijavítására. Konklúzió: ugyan az ISO 9001 bevezetése, működtetése pénzbe kerül, ám sokszorosan megtérül az ára, ha elkerüljük a fentiekhez hasonló eseteket.

Minőségirányítás – a megspórolt tanulópénz

A számok nem hazudnak – tartja a mondás és ez sokszorosan igaz, a működő minőségirányítási rendszerekre. Az egyértelműen leírt folyamatok, a rendszerbe beépített ellenőrzési pontok és az ezek alapján kirajzoló teljesítmény-térkép pontos képet ad minden cégvezetőnek arról, hogyan is muzsikál a vállalkozása.

Az ISO-t a nem befolyásolják érzelmi tényezők, nem árnyalja a “véleményét” az “én cégem, én gyermekem” hozzáállás.

És ez akkor is így van, ha időnként kíméletlenül őszintén prognosztizálja a problémákat, de éppen ezzel spórolja meg nekünk azt a tanulópénzt, amit akkor fizetnénk ki, ha figyelmen kívül hagynánk az intő jeleket.

TUDÁSKÖZPONT
Magyar