Ég veled egyszer használatos műanyag?!

műanyag

2021. július elsejétől tilos Magyarországon is forgalomba hozni az egyszer használatos műanyag termékeket. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nyáron már egyik balatoni büfében sem műanyag villával esszük a hekket, vagy a sültkrumplit... Mindenesetre egyre több helyen megjelennek az alternatív megoldások, a papír és fa termékek. A rendelet értelmezésében, a környezetbarát termékek, technológiák, valamint ide vonatkozó szabványok közötti eligazodásban Sebestyén Tibor, az Ökosys Zrt. ügyvezetője lesz segítségünkre.

Unióból indult rendelet

Történetünk nem ma kezdődött, hiszen még 2019. júniusában jelent meg az Európai Parlament és a Tanács irányelve az egyes műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről.

Az egyszer használatos plasztik eszközökre vonatkozó irányelv célja, hogy visszaszorítsa a műanyag termékek környezetre és az emberi egészségre gyakorolt káros hatásait.
– A tilalom nem a felhasználásra, hanem az újabb készletek beszerzésére vonatkozik – kezdi Sebestyén Tibor, az Ökosys Zrt. ügyvezetője. – Ami a vendéglátóhelyeken, otthon már a fiókban van, azt fel lehet használni. A legtöbb magyar cég élt is ezzel a lehetőséggel, igyekezett minél több ilyen terméket megvásárolni. Érdekes olyan szempontból a helyzet, hogy bár a rendelet célja a környezet védelme, rövidtávon (pontosan a felhalmozás miatt) mégis fokozza a környezetterhelést.

Mi az egyszer használatos műanyag?

Nem árt tisztázni, hogy pontosan milyen termékekről is beszélünk. Egyszer használatos műanyag a fültisztító pálcika, a műanyag evőeszközök, tányérok, a szívószál és az italkeverő pálcika, a lufik és a hozzájuk tartozó pálcák, rögzítőeszközök, az expandált polisztirolból készült ételtároló edények és italtartók, ezek kupakjai és fedelei, italtartó műanyag poharak. – A zacskók esetében meg kell különböztetni a 15 mikron feletti és alatti falvastagságúakat – folytatja Sebestyén Tibor. – Utóbbi hordtasakok (gyakorlatilag a kifliszacskók) továbbra is kaphatóak, a 15 mikron felettiek pedig akkor, hogyha többször használhatóak.

Ellenőrzés, büntetés, alternatívák

– A korábban említett „bespájzolás” miatt a rendelet környezetvédelmi hatását csak később fogjuk érezni – teszi hozzá az Ökosys Zrt. ügyvezetője. – Szankciót nem határoztak meg a rendeletben, csak azt, hogy a büntetés mértéke legyen visszatartó erejű. Valószínűleg a NAV fogja majd felügyelni a rendelet betartását, például próbavásárlások során ellenőrzik a szolgáltatókat. Ez majd a jövőben fog kialakulni.

Annyi viszont biztos, hogy az érintett cégek, például a vendéglátóipari szolgáltatók már keresik az alternatív lehetőségeket. Ilyenek lehetnek a biológiailag lebontható műanyagból készült termékek, papír- és faeszközök.
Népszerű már most a cukornád tányér, ami papírnak számít és akár otthon is komposztálható. Illetve a többször használatos, elmosogatható műanyagok is reális alternatívát jelentenek. Ezek természetesen drágábbak lesznek a korábbi, egyszer használható verzióknál.

Szabványok egy témára

Érdemes megemlíteni a témába vágó szabványokat is. – A komposztálással és biológiai lebomlással hasznosítható csomagolás követelményei arról szólnak, hogy az adott termék ipari körülmények között komposztálható legyen – hangsúlyozza Sebestyén Tibor. – A háztartási eszközök gépimosogatás-állóságára vonatkozó szabvány szintén fontos lehet a jövőben. Az ISO 14001 pedig elsősorban a környezetvédelmi szemléletformálás szempontjából lényeges. Célja, hogy a vállalat működése közben a minimálisra csökkentse a környezetre gyakorolt negatív hatásokat.

A standard igyekszik elérni, hogy a teljes folyamat, beleértve a gyártást is a lehető legkörnyezetbarátabb legyen.
Az edukációnak egyébként óriási a szerepe: a jövőben a műanyag termékeken (szintén egy EU-s irányelv szerint) új jelöléseket láthatunk majd, amelyek sok mindent elmondanak a termékek környezetre gyakorolt hatásáról.

Az Ökosys Zrt.-ről:

A komáromi gyökerekkel rendelkező Ökosys Zrt.-t az 1990-es évek végén alapították azzal a céllal, hogy üzleti partnereinek támogatást nyújtson a környezetvédelemmel kapcsolatos céljaik megvalósításában. A portfóliójuk folyamatosan bővült, ma már környezetbarát termékek gyártásával és forgalmazásával, vállalati tanácsadással, pályázati menedzsmenttel is foglalkoznak. Megkerülhetetlen szereplői a magyar piacnak, óriási termékválasztékkal, nagy készletekkel rendelkeznek.

TUDÁSKÖZPONT
Magyar