Dr. Joseph M. Juran: A fejlődés fontosabb, mint a termékellenőrzés!

Ő volt a modern menedzsment atyja, harmincnál több szakkönyvet írt, amelyeket tucatnyi nyelvre fordítottak le, számtalan előadást tartott, díjat és intézetet alapított – 13 évvel ezelőtt hunyt el dr. Joseph Moses Juran. Jelen blogunkban rá emlékezünk. 

Dr. Joseph M. Juran – a kezdetek

A közelünkben, a romániai Brăilaban született 1904. karácsonyán. 8 éves volt, amikor emigrált a családja az USA-ba. A Minnesotai Egyetemen végzett 1924-ben villamosmérnökként, első munkahelye a Western Electric’s Hawthorne Works volt, ahol a panaszkezelési osztályon dolgozott, majd a statisztikai vizsgálatok osztályára került, amelynek hamarosan a vezetését is rábízták.

Az első minőségüggyel kapcsolatos cikkét 1935-ben publikálta, majd ezt a szakterületet oktatta a New York-i Egyetemen.

Fontos pont volt az életében, amikor Quality Control Handbook című könyve 1951-es megjelenése után meghívták Japánba. 1954 és 1990 között tízszer járt a szigetországban. 

Minőségirányítás Japánban

Az 50-es években Japánban még rengeteg probléma volt a termékek minőségével, ennek kiküszöbölésében segített dr. Juran. Nagy szerepe volt abban, hogy a szigetország pár évtizeden belül a világ minőségügyi éllovasává vált. Azt vallotta, hogy a minőség menedzselését nemcsak a felsővezetőknek, hanem a középvezetőknek is oktatni kell.

Kialakította az úgynevezett Juran trilógiát. Ennek lényege, hogy először meg kell tervezni, hogy milyen minőséget várnak el az adott cégtől.

Ehhez pontosan tudni kell, hogy kik lesznek a vevők, majd kiépíteni a gyártáshoz szükséges technológiát. Az első szakaszt minőségtervezésnek nevezte. A második a minőségirányítás. Ekkor ellenőrzik a kész termékek minőségét, kiszűrik a hibákat. A harmadik lépés pedig a minőség tökéletesítés. Juran szerint a javítási folyamatokat célszerű projekt csapatok között felosztani, és fontos, hogy mindig a javítás legyen a középpontban, ne a hiba. Japánban találkozott a minőségi körök elméletével, amit később nyugaton terjesztett. 

Középpontban az ember 

Dr. Juran volt az, aki a minőségmenedzsmentben a humán oldalra helyezte a hangsúlyt. Szerinte fontosabb a vezetők, dolgozók oktatása, mint a végtermék ellenőrzése. Saját módszerei közé mások elveit is beépítette, így például a Pareto-elvet is. 

Félünk a változásoktól? 

Dr. Juran szerint számtalan minőségirányítási probléma hátterében a változásokkal szembeni ellenállás, vagy másnéven kulturális rezisztencia áll.

A tapasztalatait alátámasztották azok a helyzetek, amikor a vezetők minden logikus indok nélkül utasítottak el egy újítást, csak azért, mert az változást hozott volna.

Mindezekről az Áttörés című könyvében írt részletesen. Általános érvényű nézeteit nemcsak a termelésben, hanem a szolgáltatás területén is alkalmazták. 

Hosszú és aktív élet 

Dr. Joseph M. Juran egészen a kilencvenes évekig aktív volt. 75 évesen alapította meg a Juran Intézetet, beutazta az egész világot, utolsó külföldi útjára 86 évesen indult. Olyan híres cégekkel állt kapcsolatban mint például a Rolls-Royce, a Philips, a Volkswagen és a Toyota, de dolgozott az USA Haditengerészetével, a Xerox-szal is. 2008. február 28-án, 103 éves korában halt meg. 

TUDÁSKÖZPONT
Magyar