FAO: Legyen kenyér mindenki asztalán!

FAO: Legyen kenyér mindenki asztalán!

Kéz a kézben

Éhínség nem azért van a Földön, mert képtelenek lennénk jóllakatni a szegényeket, hanem azért, mert képtelenek vagyunk jóllakatni a gazdagokat. /Teréz anya/ 

Földünkön ma megközelítőleg 800 millió ember nem jut minden nap elegendő ételhez. Ezzel szemben napjainkban jelen van egy másik, globális szintű probléma is: a fejlett világot érintő kóros elhízás. Táplálkozás szempontjából a két véglet a FAO-nál ( Food and Agriculture Organization of the United Nations), azaz az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezeténél találkozik, ez a szervezet küzd mindkettő visszaszorításáért.

Olvasóink számára bizonyára ismert Kevin Carter Pulitzer-díjas fotója: A keselyű és a kislány. A drámai fotó egyetlen képkockában ragadja meg az afrikai éhínség kegyetlen realitását. A kép láttán lehet borzongani, lehet sajnálkozni. Az érzelmi érintettség azonban önmagában kevés, csupán egy jó kiindulópont. Ennél több kell.

Politikától és kormányoktól függetlenül a szegénység ellen

Az 1945. október 16-án, a kanadai Quebeckben alapított FAO politikailag semleges szervezetként nem kevesebbet vállalt, mint az éhezés visszaszorításáért, a szegénység felszámolásáért, a természeti erőforrások (talaj, víz, levegő, genetikai erőforrások) fenntartható módon történő hasznosításáért folytatott küzdelmet.

Latin jelmondatuk Fiat panis! (Legyen kenyér!) is ezt a célkitűzést tükrözi.
Október 16-át, az ENSZ legrégebbi szakosított szervezetének alapítási időpontját Élelmezésügyi világnappá nyilvánították, hogy a világ boldogabbik felének figyelmét erre az akkut problémára irányítsák.

FAO – Budapesten is

A római székhelyű szervezet munkáját 5 regionális, számos kisebb területi és nemzeti iroda, valamint képviselet segíti. 2007-től már Budapesten is jelen van a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodája és globális szolgáltató központja révén.

A nemzetközi szervezet öt területre összpontosítja figyelmét az elkövetkezendő tíz évben. Célkitűzésük szerint fenntartható módon számolják fel (vagy legalábbis számottevően csökkentik) az éhezésből, nem megfelelő minőségű táplálkozásból – hiszen napjainkban a "nincs" és a "túl sok van" problémája egyaránt jelen van – és a szegénységből eredő egyéb gondokat. Értelemszerűen a szervezet a krónikus élelmiszerhiányt elsősorban segélyadományok célba juttatásával kívánja mérsékelni, de a helyzet megnyugtató rendezése érdekében szükség van ennél hosszabb távú megoldásokra is.

Tevékenységük ezért kiterjed az agrárszektor megreformálására, beleértve a jelenleginél hatékonyabb és fenntarthatóbb erdőgazdálkodást, valamint halászatot is. Kiemelt figyelmet szentelnek a vidéki szegénység mérséklésének, továbbá az élelmiszerellátó rendszerek harmadik világbeli szereplőinek.
A katasztrófák és a gazdasági válságok által leginkább sújtott országokban megnő az éhínség kockázata. Ennél fogva az érintettek helyzetének biztonságosabbá tételét is zászlajára tűzte a Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO).

Évtizedes menetrend

Mint látható, a 2030-ig szóló menetrendben hangsúlyos szerepet kap a minőség – legyen szó akár élelemről, akár életminőségről. Ahhoz pedig, hogy a szervezet megfelelő módon legyen képes ellátni a feladatát, a FAO budapesti irodája magával szemben is magasra tette a lécet.

A teendők összetettsége ugyanis a legkisebb részletre is kiterjedő előrelátást, szervezettséget követel. Ezt a magas fokú összehangoltságot pedig a minőségirányítási rendszer működtetése garantálja, így kerültünk kapcsolatba az ENSZ Élelmezésügyi Szervezetével.
És nem utolsó sorban azért is, mert tanúsító szervezetként, vállalkozásként és mi, mindannyian, egyénenként is támogatjuk a pazarlás visszaszorítását, a rászorulók lehetőségeinkhez mért megsegítését.Hélène Jasinski a FAO Budapesti irodájának vezető helyettese az együttműködésről így nyilatkozott:

A FAO Szolgáltató Központjaként annak érdekében döntöttünk az ISO 9001-es rendszer bevezetése mellett, hogy igazolni tudjuk elkötelezettségünket ügyfeleink felé, valamint szolgáltatásainkat úgy irányíthassuk, hogy magas minőségben, a nemzetközi minőségirányítási rendszer szabványának megfelelve teljesíthessünk. Célunk, hogy e menedzsment gyakorlatot kiterjesszük adminisztratív folyamatainkra is, szolgáltatásunk magas minőségének állandósága érdekében. Szándékunk továbbá annak biztosítása, hogy a folyamatos fejlesztések jól beágyazódjanak üzleti tevékenységünkbe, és ez természetessé váljon számunkra.

Válaszút a SOK és a NINCS között

Különösen aktuálisnak érezzük ezt, így az ünnepek környékén. Amikor hajlamosabbak vagyunk szeretteinknek, a számunkra fontos személyeknek – valljuk be, időnként túlzásba esve – anyagiakkal (is) kifejezni szeretetünket. Már azzal is sokat teszünk, ha e téren önmérsékletet mutatunk és a százegyedik felesleges tárgy helyett odafigyelést ajándékozunk. Ha pedig az így megtakarított összeget olyanoknak juttatjuk el (mint a szegénység felszámolásáért küzdő FAO), akiknek nagyobb szükségük van rá, mint nekünk, akkor egy picit megnyugodhat a lelkiismeretünk, hiszen megértettük a karácsony lényegét.

Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!

TUDÁSKÖZPONT
Magyar