Tanúsítási kódfejtő avagy kis szabvány határozó

Kis szabvány határozó

Kis szabvány határozó

Ismerik azt a viccet, hogy két auditor beszélget?… Nem csodálom, hogy nem, mert ha lenne is ilyen tréfa, valószínűleg keveseknek mondana valamit, lévén a két auditor párbeszédéből nem sokat értenének. Ugyanis, ahogy minden szakmának megvan a maga “tolvajnyelve”, úgy a miénket sem kerülhette el a “szakzsargonosodás”. Mivel a szakkifejezéseink, szabvány elnevezéseink igen hosszúak, ezért mozaikszavakra zsugorítottuk őket, így viszont a kívülállók nehezen vagy egyáltalán nem értik, miről beszél egy felkészítő vagy egy auditor. Jelen cikkünkkel egy értelmező szótárt igyekszünk adni magunkhoz, hogy audit előtt, vagy közben valóban egy nyelvet beszélhessünk.

Nem egy űrállomás

Nézzük mindjárt a leggyakrabban használt betűszót: a MIR-t!

Ez kiejtés alapján jelenthetné akár a sajtóban gyakran emlegetett orosz űrállomást, de a szakmánkban inkább a Minőségirányítási Rendszert, a szabvány elnevezését tekintve a jól ismert ISO 9001-et takarja.

A monarchiától az auditori virágnyelvig terjedő szabvány elnevezések

Ha azt halljuk, hogy KIR, gondolhatunk a történelemórán tanult Osztrák-Magyar Monarchia intézmény megjelölésére. Ezt annak idején németül a k.u.k (kaiserlich und königlich), magyarul pedig a cs. és kir. (császári és királyi) rövidítéssel írták le. Nos, az auditorok szótárában mondanom sem kell, egészen más értelme van. A mi zsargonunkban a Környezetközpontú Irányítási Rendszert, azaz az ISO 14001-et értjük alatta.

Képzeljük el, hogy két tanúsítási szakember szakszerűen szeretne a munkahelyi biztonságról eszmét cserélni.

Ha egészen pontosan akarnak fogalmazni, a MEBIR mozaikszó helyett ezt a hosszú kifejezést kellene használniuk: Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság Irányítási Rendszer.

Így már talán érthető, hogy miért beszélnek “virágnyelven” az auditorok, amikor a hamarosan ISO 45001 néven megjelenő menedzsment rendszert emlegetik.

Szabványok és betűk kiskátéja

A következő megfejtendőnk az ÉBIR. Amennyiben rutinosan mozgunk a tanúsítások világában, a két utolsó betűből már jó érzékkel kikövetkeztethetjük, hogy itt is valamiféle irányítási rendszerre gondolt a névadó. És nem is tévedünk. Az ÉBIR ugyanis a teljes nevén: Élelmiszerbiztonsági Irányítási Rendszer. Szabvány jelölését tekintve pedig az ISO 22000.

Az IT-val behatóbban foglalkozóknak egészen biztosan nem kell bemutatni az ISO 27001-et.

A számítástechnikával kevésbé szoros baráti kapcsolatot ápolóknak viszont talán új információ lehet, hogy a digitális adatkezelésnek, adatvédelemnek is van szabványa: az IBIR. A betűszó feloldása után pedig azt kapjuk, hogy Információbiztonsági Irányítási Rendszer.

Újonc a kódszavak között

A sorban legfiatalabb kódszavunk az EIR. Ez alatt a nagy közönség előtt ma még viszonylag kevéssé ismert, de a világpiacon egyre keresettebb Energiairányítási Rendszert értjük. A szabvány jelölése ISO 50001.

TUDÁSKÖZPONT
Magyar

NÉZZE MEG LEGÚJABB MINŐSÍTÉSÜNKET
ÉS LEGYEN TÖBB BEVÉTELE!
MEGNÉZEM!
close-link