Megújult a rangos elismerés: Nemzeti Kiválóság Díj

Nemzeti Kiválóság Díj

Nyolc év kihagyás után egy korábbi nívós elismerést „frissít” fel az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A Nemzeti Kiválóság Díj elnyerésére olyan Magyarországon működő cégek pályázhatnak, amelyek nemcsak minőségi munkát végeznek, hanem fontosnak tartják az innovációt, természetes számukra a zöld szemlélet, hatékonyan kommunikálnak a nyilvánossággal és a munkatársaikkal is – és persze egy sor szakmai előírásnak megfelelnek. Egy szóval összefoglalva: kiválóak. Szabó Kálmán, a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület ügyvezető igazgatója segítségével vesszük górcső alá az elismerést. 

Időutazás 1996-ba 

Mielőtt a Nemzeti Kiválóság Díjról beszélünk, tegyünk egy múltbeli utazást! Egészen 1996-ig tekerjük vissza az idő kerekét, ekkor hívta ugyanis életre egy miniszterelnöki rendelet a Nemzeti Minőség Díjat, amely egy nagyon magas szintű szakmai elismerésről szólt (több esetben a mindenkori miniszterelnök adta át a Parlamentben), és

az elsők között vehette át a Herendi Porcelánmanufaktúra, az Opel Szentgotthárd és a Westel 900. 

A pályázat az első években nagyon népszerű volt, sorra versenyeztek a hazai vállalkozások, hogy elnyerjék a Nemzeti Minőség Díjat. 1996 és 2012 között összesen 16 alkalommal osztották ki az elismerést. A 2000-es évek második felére viszont „kifáradt”, veszített a népszerűségéből, míg végül „téli álomra szenderült”. 

A csillagok szerencsés együttállása…

Adódik a kérdés: Közel tíz év után miért újítják meg a díjat? Miért pont most? És mi fog változni? 
– Ezt a választ is kicsit távolabbról kell kezdeni – mondja Szabó Kálmán. – Egy építkező folyamatról van szó. 2019-ban a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület – ami a brüsszeli központtal működő EFQM (European Foundation for Quality Management, magyarul Európai Minőségirányítási Szervezet) hazai képviselője – meghívta az európai hálózat tagjait Magyarországra. A kétnapos program fontos része volt, hogy meglátogattuk Zalaegerszegen, az akkor épülő autóipari tesztpálya projektet. Ez egy állami stratégiai ipari beruházás– így már ekkor látszott a kölcsönös nyitottság a kormányzat és a brüsszeli szervezet között, a közeledés pedig folytatódott. A Nemzeti Kiválóság Díj gazdája az ITM. 

Egyeztetés után közlöny és pályázat 

Mint azt Szabó Kálmántól megtudtuk: a 2019-es közeledést újabb egyeztetések követték, míg 2020 januárjában elindult a konkrét előkészítő munka a hazai minőségügyi szervezetek – a Magyar Minőség Társaság, az ISO 9000 Fórum Egyesület, az EOQ Magyar Nemzeti Bizottsága, a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület, az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA) – együttműködésében.

Az együttműködő szervezetek vezetői megállapodást írtak alá, a közös munka eredményeként született meg az új díj, alapul véve a megújult EFQM modellt.

Fontos, hogy a korábbi Nemzeti Minőségi Díjat a továbbiakban Nemzeti Kiválóság Díjnak hívjuk. 

– Ez egy hozzáállásbeli változást is mutat – folytatja Szabó Kálmán. – Az elismerés kialakításának alapja az EFQM 2019-ben publikált új kiválósági modellje. Ennek része az is, hogy ma már a minőség szinte egy “kötelező minimum”. Ma már az innováció kerül a fókuszba, a zöld szemlélet és a fenntartható fejlődés. Kiválónak lenni azt jelenti, kiemelkedni, többnek lenni az átlagnál. 

Nemzeti Kiválóság Díj 

És akkor most térjünk át pár konkrét, épp ezért fontos részletre! A Nemzeti Kiválóság Díj pályázati kiírása minden évben március 31-ig megjelenik. A felhívást az ITM is közzéteszi, illetve a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület is részt vesz a bemutatásában, népszerűsítésében. Mint azt Szabó Kálmán elmondta:

konzultációs rendezvényeket is tartanak majd, amelyeken konkrét információkkal, tanácsokkal segítik az érdeklődőket.

A meghirdetést követően a pályázat benyújtására 90 napjuk van a pályázóknak, az eredményhirdetés pedig a tervek szerint novemberben lesz ünnepélyes keretek között. Pályázni bármilyen szegmensből és bármekkora vállalkozásnak, szervezeteknek lehet – természetesen külön értékelik a kis, közepes és nagyméretű cégeket. 

A jövőbe vezető elismerés

A Nemzeti Kiválóság Díj egy eszmei elismerés, amely ugyanakkor gazdasági hasznot is hoz. – Egyrészt nagyon magas marketingértéke lesz, ha valakinek a birtokába kerül – zárja Szabó Kálmán. – Másrészt az a cég, amelyik eljut addig, hogy megméresse magát, már a jövő útját járja. Elindult egy olyan pályán, ami segít optimalizálni a működést, kihozni a legjobbat a rendelkezésre álló erőforrásokból, védi a környezetét és nagyon dinamikusan reagál az egyre gyorsabban változó kihívásokra. Szerintem minden cégvezető célja, hogy ilyen, kiváló vállalkozása legyen. 

TUDÁSKÖZPONT
Magyar

NÉZZE MEG LEGÚJABB MINŐSÍTÉSÜNKET
ÉS LEGYEN TÖBB BEVÉTELE!
MEGNÉZEM!
close-link