Kibővített minőségirányítási szoftver a jövő vállalkozóinak

minőségirányítási szoftver

Miklovicz Zoltán a Sarki Róka Borház előtt felesége társaságában

Adott a világ legnépszerűbb minőségirányítási szabványa, az ISO 9001. És adott egy minőségirányítási szoftver, ami az ISO 9001-től egészen ISO 27001-ig már közel 180 helyen bizonyított. Most ez a szoftver integrálja a SafetyPlace™-t is, így már nemcsak a különféle menedzsment szabványok, de már a biztonságos munkavégzés is nyomon követhető egy platformon. Miklovicz Zoltánnal, a szoftvert fejlesztő és forgalmazó KDEC Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

A qc-service minőségirányítási szoftver neve szakmai berkekben már ismert. Azok kedvéért, akik mégsem hallottak róla, foglaljuk össze, hogy mit tud a program!

Minőségirányítási szoftverünket több mint tíz éve kezdtük fejleszteni, s már közel 180 helyen használják. Partnereink tetszőleges minőségbiztosítási szabvány bevezetésére használhatják a terméket ( ISO 9001,  ISO 27001, …). A szoftver nevében a Q az angol quality, a C pedig a control kifejezés rövidítése, ezek jól összefoglalják céljainkat, irányainkat. Termékünk webes technológiára épül, bármilyen böngészővel használható, platformfüggetlen. E mellett szektorsemleges és teljes egészében elérhető magyar, angol, valamint hamarosan román nyelven is. 

Honnan jött az ötlet, hogy a szoftverbe integrálják a SafetyPlace minősítést? 

A KDEC Kft.-n kívül van egy másik, saját vállalkozásom (egy borászat) is, ez adta az ihletet. A Sarki Róka Borháznak ugyanis elkészítettük a SafetyPlace™ minősítését, ami ugyan nem szabvány, de

a kézikönyvet nézve látható, hogy nagyon hasonló hozzá, így könnyen összehangolható volt az ISO 9001-gyel.

Az aktuális pontok mindig az adott helyen behívhatók, a folyamatok jól átláthatóak. Harmonikusan egészíti ki egymást a két rendszer, ráadásul nagyon fontos információkat ad a felhasználóknak, amelyek segítségével optimalizálhatják a működést, így komoly összegeket takaríthatnak meg. 

Mely vállalkozásoknak ajánlja a – most már a SafetyPlace™-el is kiegészített – minőségirányítási szoftvert? 

Minden vállalkozás számára jó szívvel ajánlom a terméket, hiszen tetszőleges minőségirányítási szabvány bevezetését képes támogatni a szoftver oly módon, hogy igény esetén a SafetyPlace™ elvárásainak is képes lesz megfelelni a társaság. A program bevezetésének költségei pedig a cég méretéhez optimalizálhatók. 

Adódik a kérdés, hogy hogyan lehet a minőségirányítással spórolni? 

Úgy, hogy a szoftver paraméterezésekor sorra vesszük a cégben végzett folyamatokat. Feltérképezzük az erőforrásokat, az eszközparkot, humán állományt. Hogy egy egyszerű mezőgazdasági példát hozzak a saját életemből: amikor egy szőlőbirtok esetében a permetezés fajlagos költségeit kiszámoltuk, a minőségirányítási szoftverben rögzítettük azokat a paramétereket, hogy hektáronként mennyi permetszerre van szükség, mennyi ideig dolgozik az adott területen a traktor, a gépek üzemeltetéséhez hány munkatársra van szükség, átlagosan hányszor kell a műveletet megismételni stb…

Így kapunk egy irányszámot, amely nagyságrendileg megmutatja, hogy mennyibe kerül egy permetezés, illetve, hogy éves szinten ez körülbelül milyen költséget jelent.

A feltérképezés során kiderül, hogy vannak-e optimalizálható tevékenységek, amit három helyett akár két ember is el tud végezni vagy van-e feleslegesen használt eszköz. Átláthatóak, követhetőek lesznek a munkafolyamatok, ráadásul a dolgozók is megkapják az ő területükre, munkakörükre vonatkozó, személyre szabott információkat. Új munkatárs érkezése esetén jóval könnyebben áttekinthető majd, hogy mi lesz a belépő kolléga feladata. 

Ezeket a folyamatokat a cégeknek maguknak kell áttekinteni és feltölteni a minőségirányítási szoftverbe vagy kapnak ehhez segítséget? 

Oktatást követően akár maguk is megtehetik, de igény esetén mi is vállaljuk ezt a munkafázist – természetesen szoros együttműködésben a dolgozókkal, cégvezetéssel.

Fontos a rendszeresség, ugyanis miután feltöltöttük a minőségirányítási szoftvert, az eredményeket, bizonyítékokat a cég munkatársai tudják rögzíteni.

Például, ha valamelyik berendezés felülvizsgálata megtörténik, akkor az erről készült jegyzőkönyvet beszkennelik (vagy már eleve elektronikusan keletkezik) és feltöltik a szoftver megadott részén. Audit idején pedig a vizsgálatról készült dokumentumot az auditor is látja, nem kell azt kikeresni az irattárból. Ez a folyamatos munka kikerülhetetlen, de kifizetődő. 

Visszatérve a SafetyPlace™  minősítésre, mennyi idő alatt sikerült kibővíteni a korábbi, tisztán minőségirányítási szoftvert ezzel az új szolgáltatással? Mennyi idővel számoljunk, ha szeretnénk vállalkozásunkban is alkalmazni?

A szoftver felkészítésén egy hónapot dolgoztunk. és további néhány hét volt a testreszabás. Egy cégnél már csak a testreszabással kell foglalkozni, hiszen a termék már képes fogadni az adatokat. 

Technikailag hogy néz ki a dolog? Havi bérletben vagy egyszeri vásárlásban érdemes gondolkodnia a komplex minőségirányítási szoftver iránt érdeklődő potenciális ügyfeleknek? És még egy fontos kérdés: hová kerülnek a feltöltött adatok?

A qc-service szoftvert rendszerint bérelni szokták tőlünk, a licencet vásárolják meg a partnerek, természetesen az árban benne van a licenc-követés is. Ha változik a szabvány, azonnal frissítjük a szoftvert, illetve a havidíjunk tartalmazza a rendelkezésre állásunkat is. 
Az pedig, hogy ki hol tárolja az adatokat, egyéni döntés kérdése: lehet a cég tulajdonát képező szerveren vagy akár a felhőben is – azok mindenképpen biztonságban lesznek. 
Mi hosszú távú együttműködést kívánunk kialakítani partnereinkkel. Nem az a célunk, hogy az első audit alkalmával átsegítsük a cégeket az akadályokon, majd magára hagyjuk őket. Vállaljuk, hogy folyamatosan támogatjuk a velünk szerződött vállalkozásokat, az auditok közti időszakban is ott vagyunk mellettük a megmérettetések során is. 

kép: Miklovicz Zoltán a Sarki Róka Borház előtt felesége társaságában

TUDÁSKÖZPONT
Magyar

NÉZZE MEG LEGÚJABB MINŐSÍTÉSÜNKET
ÉS LEGYEN TÖBB BEVÉTELE!
MEGNÉZEM!
close-link