Mikro vállalkozás, avagy Lóci óriás lesz?

Mikro vállalkozások

Amikor egy mikro vállalkozás vezetőjével a minőségmenedzsment bevezetésére terelődik a szó, leggyakrabban olyan válaszokat kapunk, mint hogy “Olyan kicsik vagyunk, hogy nekünk nincs szükségünk irányítási rendszerre”. Jelen írásunk arról szól, hogy ezt az érvet miért lenne érdemes újragondolni.

A címben szereplő Szabó Lőrinc verssel ellentétben én nem ígérhetem biztosra, hogy egy ma még 2-3 főt foglalkoztató vállalkozás holnapra nagyvállalattá növi ki magát. De azt bizton állíthatom, hogy a minőségirányítási rendszer megléte következtében számos, a növekedést gátló tényezőtől megszabadulhat.

Forrást fakaszt

Mert mi is akadályozhatja a legkisebb társas vállalkozásokat a naggyá válásban? A tapasztalatok szerint leginkább az anyagiak hiánya. A fejlesztések, modernizálások gyakran komoly forrásokat emésztenek fel, ezeket pedig sok esetben egy mikro- vagy kisvállalkozás nem tudja kitermelni. Önmagában egy működő ISO 9001 sem fogja előteremteni a szükséges büdzsét, de megnyitja az utat a különböző pályázatokon való sikeres részvétel előtt. Azaz, közvetetten mégiscsak pénzhez juttathatja a forráshiányos cégeket.

Az ISO 9001 a felszabadító élmény

Sajtóinformációk szerint a kormány ismét több ezer milliárd forintos pályázati forrást biztosít a gazdaságfejlesztésre a 2021-2028-ig ívelő pályázati ciklusban. Pest megye újra a támogatott területek között szerepel, így mintegy 80.000 vállalkozás juthat uniós tőkeinjekcióhoz.

A kabinet három operatív programot tervez indítani: a Versenyképes Gazdaság Operatív Programot (VGOP); a Versenyképes Infrastruktúra Operatív Programot (VIOP); valamint a Megújuló Emberi Erőforrások Operatív Programot (MEEOP).

Ezek közül valószínűleg a Versenyképes Gazdaság Operatív Program tartalmazza majd a vállalkozások számára elérhető támogatási lehetőségeket. Ahhoz viszont, hogy a szektor képviselői átélhessék ezt a pályázati forrásokat felszabadító élményt, érdemes a pályázati kiírásokat tüzetesen átolvasniuk, hiszen a legtöbb esetben a kritériumok között valamilyen tanúsított irányítási rendszer megléte is szerepel.

A kishal megeszi a nagyot?

És még mindig a szűkös kereteknél maradva. Megfelelő büdzsé híján csaknem lehetetlen felvenni a versenyt azokkal a vállalatokkal, amelyeknek nem okoz gondot a fejlesztési alap megteremtése. Velük szemben komoly fegyvertény lehet a folyamatok szabályszerűségét, a normáknak való megfelelőséget igazoló objektív szakmai vélemény. Amikor élesedik a piaci verseny, ez a szempont egészen biztosan perdöntő lesz. Nem meseszerű fordulat, hogy egy ISO 9001 (vagy más releváns irányítási rendszer) birtokában a nagyobbakkal szemben akár a szektor legkisebb képviselője is lehet befutó egy beszállítói pozícióért zajló tárgyaláson.

Mikro vállalkozás makro gondokkal

A néhány főt foglalkoztató gazdasági társaságok másik rákfenéje a leterheltség.

Ez az a szint ugyanis, ahol még nem különülnek el élesen a feladatkörök, amolyan “mindenki csinál mindent” módon szerveződnek a munkafolyamatok.

Nehéz ellenőrizni az egyes fázisokat és legalább ilyen nehéz nyomon követni a felelősségi szinteket. Innen pedig már csak egy kis lépés, hogy a hibák forrása is csak alapos kutatómunkával deríthető fel. A jól működő ISO 9001 mikro vállalkozások rendszerébe szabályozottságot visz, bizonyos mértékig észszerűsíti, automatizálja a folyamatokat, jelentős mértékben tehermentesítve a vállalat dolgozóit.

Ügyvezető = céges mindenes

Apropó túlterheltség! Az agyonhajszoltság a mikro vállalkozás élén állókat sem kerüli el. A kkv-k legkisebbjeiben az ügyvezetők amolyan céges polihisztorként igyekeznek a gyártás/szolgáltatás minden fázisában jelen lenni.

Ez a “vállalati mindenes” pozíció viszont óriási felelősséget ró rájuk. Mivel az operatív munka elvonja őket a valódi cégvezetéstől, épp csak a növekedéshez szükséges innovatív megoldások felkutatására nem marad idejük.

Az olajozottan működő menedzsment rendszer leveszi a vállukról ezt a terhet, mivel pontosan kijelöli a feladatokat és ha kicsiben is, de a hatásköri szinteket is világossá teszi.

Haladjunk megkülönböztető jelzéssel!

Szomorú tapasztalat, hogy a mikro- és kisvállalkozások zöme nem tartja elengedhetetlennek a tanúsított rendszer működtetését, annak ellenére sem, hogy ma már a nemzetközi piacon jószerével csak a tanúsított ISO 9001-rel rendelkező cégekkel állnak szóba a partnerek.

Míg a versenytársak azon matekoznak, hogy hosszú távon megéri-e nekik egy minőségirányítási rendszer kiépítése, azok, akik idejében reagáltak a kihívásokra, méretüktől függetlenül leléphetik versenytársaikat.

Így tűnhetnek ki gazdasági környezetükből a legkisebb gazdasági társaságok az ISO 9001-et “megkülönböztető jelzésként” használva.

TUDÁSKÖZPONT
Magyar