Vevői audit: a cég jövője a tét

Vevői audit

Főpróba a CertUnion Kft-vel

Két hét múlva érkezünk teljes körű vevői audit céljából – valószínűleg minden vállalkozás ügyvezetőjének a rémálmaiban jelenik meg egy ilyen tartalmú e-mail. A jövőnk szempontjából kulcsfontosságú, hogy megmarad-e a cégünk beszállítói státusza, vagy esetleg lecserélnek bennünket. Szabó Mirtillel, a CertUnion Hungary Kft. ügyvezetőjével arról beszélgettünk, hogy tényleg “mission impossible”-e egy ilyen esemény, és hogy fel lehet-e készülni egy ilyen megmérettetésre.

A közvélekedés szerint az auditok közül a vevői audit a legszigorúbb. Ez tényleg így van? És ha igen, akkor miért?

Igen, ez valóban igaz! Persze, a tanúsítói audit is lehet szigorú, de amikor mi egy ilyet elvégzünk, akkor elsősorban nem a hibák, hanem a fejlesztési lehetőségek feltárása a célunk. Ezzel szemben a vevői auditon azt vizsgálják, hogy minden a megrendelő elvárásai szerint történik-e. Ha pedig kiderül, hogy túl sok a hiba, akkor elveszítheti a cég a beszállítói státuszát, egyszerűen felmondanak neki.

Mi a tapasztalat, mennyi hiba fér bele?

Nehéz lenne ezt számszerűsíteni, hiszen ahány cég, annyiféle szabályrendszer létezik. Ezeket a beszállítói kézikönyvek írják le. A könyvek az esetek döntő többségében nyilvánosak, sok megrendelő még az internetes oldalára is felteszi azokat.

Mennyire határozzák meg pontosan az elvárásokat ezek a kézikönyvek?

Nagyon! Részletesen leírják a céggel szemben felállított követelményeket, legyenek ezek akár a munkaterületre, akár a termelési módszerekre vonatkozó szabályok, elvárások. Például az élelmiszeriparban nagyon lényegesek a munkaterület tisztán tartására vonatkozó szabályok. Nem szabad, hogy a nyers áru keresztezze a félkész termék útját, de a földes zöldségnek sincs helye a bepácolt hús mellett…

Fel lehet készülni egy vevői auditra? Például bejelentik előre?

Az esetek döntő többségében előre értesítik a céget a vevői audit időpontjáról, hiszen ilyenkor ott kell lenni a vezetőnek, fel kell készülni a munkatársaknak is.

Kivételt általában az élelmiszerbiztonsági hatóság tesz, akik rajtaütésszerűen is ellenőrizhetnek.

És hogy fel lehet-e készülni rá? Természetesen fel, ehhez nagyon fontos, hogy pontosan ismerje a cég a megrendelő elvárásait.

És a CertUnion tud ebben segíteni?

Természetesen! Ha ilyen megkeresés érkezik hozzánk, akkor először is elkérjük a beszállítói kézikönyvet, majd a megrendelőhöz hasonló szigorú szemmel átvizsgáljuk a cég működését.

Ez azért lehet hasznos, mert még a vevői audit előtt fel tudjuk hívni a figyelmet a hiányosságokra, így azokat van idő kijavítani, ráadásul az audit dokumentumait a későbbiekben is fel lehet használni.

Fontos még tudni, hogy a vevői audit kizárólag a gyártásra és annak a végtermékére fókuszál, közvetlenül nem foglalkozik a cég működésével.

És mi a helyzet akkor, ha túl sok a hiba?

Mindenkinek az az érdeke, hogy jó termékek kerüljenek ki a sorról. Persze, előfordul, hogy a gyártási technológiában, vagy az operátorok munkája során hiba történik, de ezeket minél előbb javítani kell.

Hiszen minél tovább halad tovább rossz technológiával a gyártás, annál nagyobb lesz a veszteség.

Így nincsenek ilyenkor napjaink, néhány órán belül kell reagálni. Ráadásul, ha a vevői audit során derül ki a hiba, akkor – ahogy már mondtuk – el is veszítheti a beszállító a megrendeléseit.

Magyarországon mennyi céget érinthet egy vevői audit?

Nehéz pontos számot mondani, de a magyarországi termelő vállalkozások egy jó része beszállító, így ők számíthatnak arra, hogy előbb-utóbb átesnek egy vevői auditon. Ha erre megfelelően felkészülnek, akkor biztosíthatják a saját jövőjüket. Ebben igyekszünk segíteni nekik mi is.

TUDÁSKÖZPONT
Magyar

NÉZZE MEG LEGÚJABB MINŐSÍTÉSÜNKET
ÉS LEGYEN TÖBB BEVÉTELE!
MEGNÉZEM!
close-link