Vigyázz! Kész! Tudásközpont!

Vigyázz! Kész! Tudásközpont!

Nagy dobásra készül mostanában a CertUnion Kft., egy teljesen új üzletág beindításán dolgoznak. A vezető auditor képzésben nyit Tudásközpontjával új fejezetet a tanúsító szervezet, ami ugyan műfajában nem számít egyedülinek ma a magyar piacon, de nemzetközileg regisztrált tréningjeivel első és egyetlen. A témában legilletékesebbel, Szabó Mirtillel, a társaság ügyvezetőjével beszélgettünk a most induló képzésről.

Elöregedőben van az auditori szakma – válaszol a „miért most” kérdésre az ügyvezető. – A „nagy öregek”, akik a ’90-es években a külföldi tanúsító intézmények hazai leányvállalatainál kezdték pályafutásuk, mára a nyugdíj korhatár közelében vagy jócskán afölött járnak. Pedig

szükség lenne a vérfrissítésre, nemcsak a fiatalosabb szemlélet térnyerése okán, hanem azért is, mert a hazai vállalkozói réteg naprakész tudást vár el

attól a személytől, aki őt egy nemzetközi szabvány szerint, mint külső szem értékelni fogja.

Tapasztalat nélkül nem megy

Azt szeretnék elérni – magyarázza Szabó Mirtill –, hogy a felhalmozott tudást és tapasztalatot az idősebb generációtól mielőbb átvehessék a harmincasok. A korhatár meghúzása nem véletlen, szempont volt, hogy a diplomaszerzést követően legalább ötéves munkaviszonyt tudjon felmutatni az auditor-jelölt. Ennyi idő eltöltése a munka világában elegendő ahhoz, hogy komolyan vehető rálátása legyen valakinek egy cég felépítésére, folyamataira, belső hierarchiájára – vagyis mindarra, amire a későbbiekben az auditálás során szüksége lesz.

Az autóipar a legnagyobb felvevőpiac

A képzés indításának másik okát a piaci igények ugrásszerű megnövekedésében látja a CertUnion első embere. Mint mondja, miközben az elmúlt három évtizedben a hazai szakembergárda elöregedett, az autóipar ezzel párhuzamosan igencsak megerősödött országunkban. A minőségre legendásan kényes iparág pedig kis túlzással korlátlan számú auditor jelenlétét követeli meg, illetve teszi indokolttá a piacon.

Saját jogon

A CertUnion Tudásközpont néven hamarosan startoló képzési központ nem attól lesz unikális, hogy egyáltalán képez auditorokat, hiszen ez a szolgáltatás már eddig is elérhető volt a hazai piacon. Újdonsága abban áll, hogy ezt a CertUnion saját jogon, és nem közvetetten teszi ezt meg. Ettől persze a dolog még lehetne pusztán a CertUnion belső ügye, de nem az.

Ugyanis míg a képzés lezárulta után máshol hónapokat kell várni a „bizonyítványra”, addig itt néhány nap alatt munkába állhat frissen szerzett papírjával a minőségügyi szakember.

Természetesen az is növeli a képzés értékét, hogy a nemzetközi követelményrendszerhez igazodó auditori tréning végén a hallgatók bekerülhetnek az IRCA (International Register of Certificated Auditors – Regisztrált Auditorok Nemzetközi Jegyzéke) nemzetközi adatbázisába, ami megnyithatja előttük az utat a külföldi munkavégzés felé.

Külső szemeket képzünk

Nyilván egy oktatási üzletág lelkét maga az elsajátításra váró tudásanyag és az alkalmazott módszer jelenti. Magas színvonalú, az IRCA által jóváhagyott oktatási anyagot állítottunk össze – avat be a részletekbe Szabó Mirtill. – Ennek kidolgozása során arra törekedtünk, hogy az elvárható minimális elméleti tudást a lehető legtöbb gyakorlati ismerettel egészítsük ki. És éppen ez a helyzetek modellezésén alapuló gyakorlatorientáltság a magyarázata annak, hogy miért kis létszámú (max. ~10 fős) csoportokkal valósul meg a tréning.

– Életszerű példák, jó humorral és kiváló, a képzésben jártas (angol nyelven is jól beszélő) oktatókkal – ezt ígéri a most induló képzés hirdetése.

Az angol egyébként is elvárás az oktatásra jelentkezőknél, és mint kiderül, nem is annyira elrugaszkodott igény ez a szervezők részéről. Annak ugyanis, aki már auditori oklevéllel a zsebében regisztrál az IRCA rendszerében, bármikor megcsörrenhet a telefonja egy külföldi tanúsító szervezet felkérése miatt. Ebben az esetben, hogy valóban azonos nyelvet beszéljen a tanúsító és a tanúsított, jól jöhet az angol nyelvtudás.

TUDÁSKÖZPONT
Magyar

NÉZZE MEG LEGÚJABB MINŐSÍTÉSÜNKET
ÉS LEGYEN TÖBB BEVÉTELE!
MEGNÉZEM!
close-link