Plusz pénz a GINOP Plusz-szal

Forráshiányos vállalatok figyelem! 2021. július 12-től ismét állami támogatásra lehet pályázni a GINOP Plusz 1.2.1-en keretein belül. Arról, hogy a remélt összeghez milyen plusz pontokkal lehet közelebb kerülni, Dr. Bartos Szabolcs Andrással az ISO 360 rendszerépítési és tanúsítási tanácsadó ügyvezetőjével beszélgettünk.

A pályázat teljes neve: Gazdaságifejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP Pusz 1.2.1). Azaz már az elnevezés is sugallja, hogy itt elsősorban azon gazdasági társaságok indulására számít a kiíró, amelyek alapvetően termelési tevékenységet folytatnak (különös tekintettel az export tevékenységre). A forrás pedig ehhez kíván segítséget nyújtani azzal, hogy a gyártó, termelő tevékenységgel összefüggő eszközbeszerzésekhez, telephelybővítéshez és kialakításhoz biztosít pénzt – ad gyors összefoglalást a GINOP Plusz 1.2.1-ről Bartos Szabolcs.
Az adott cég munkájának hatékonyabbá tétele azonban – folytatja – nemcsak tárgyi, fizikailag megfogható eszközökkel, hanem a főtevékenységhez kapcsolódó szolgáltatások: úgymint vezetési tanácsadás, vállalatirányítási és egyéb irányítási rendszerek kiépítésével is megvalósítható.

Helyzeti előnyben 

Azaz, az a gazdasági társaság, amely vállalja, hogy valamilyen irányítási rendszert épít ki, az ezért kapható pluszpontok révén nagyobb eséllyel száll ringbe az elnyerhető állami támogatásért, mint a csak a szigorúan vett feltételeket biztosító cégek.

A GINOP Plusz pályázat nem korlátozza azt, hogy milyen tevékenységi körhöz tartozó vállalkozások indulhatnak. Azaz a mezőgazdaság és ipar szereplőire egyaránt számítanak a jelentkezők között.

Ahogy az már a hasonló programoknál lenni szokott, az indulónak itt is valós árbevétellel rendelkező, nyereséges és adótartozástól mentes cégnek kell lenni. De értelemszerűen azon vállalkozások igényelhetnek nagyobb támogatást, amelyek több foglalkoztatottat tudnak felmutatni. 

Pluszfeladat pluszpontokért

Érdemes mielőbb pályázatíró segítségét kérni, lévén nem kis összeg: (cégjellemzőktől függően) 10 milliótól 629 millióig terjedő állami támogatás szerezhető meg így – fogalmaz Bartos Szabolcs, majd így folytatja. – Nyilván, itt is vannak megkötések.

A forrás lehívásához 30% önerő megléte szükséges és 100% előleg igényelhető. Annak, aki egy ISO 9001, vagy egy ISO 14001 esetleg ISO 27001 kiépítését vállalja (egyébként bármely irányítási rendszer kiépítésére megvalósítható ily módon) minimum 50 óra tanácsadást kell igénybe vennie. 

Ahogy a felkészítési tanácsadó látja, ennyi idő feltétlenül szükséges ahhoz, hogy egy működőképes rendszert felépítsenek. Arra vonatkozóan azonban már nincs megkötés, hogy ennél többet fordítson a vállalat e célra. A végtelenségig persze a rendszerfelépítés sem húzható. A feladatra a GINOP Plusz 1.2.1 két évet, azaz 24 hónapot ad.

GINOP Plusz 1.2.1: rendszerkiépítés profikkal

Fontos tudni, hogy a támogatás csak a rendszer kiépítését finanszírozza, a folyamatos jelenlétet, felügyeletet már nem. És legalább ennyire lényeges, hogy milyen felkészítő céggel dolgozunk együtt. A pályázat csak az IFKA (Az Iparfejlesztési Közalapítvány jogutódja) regiszterében szereplő rendszerkiépítésre szakosodott vállalkozásokat fogadja el. Azok számára, akik pályázati pontszámukat némi pluszfeladat bevállalásával szeretnék felfelé kerekíteni, lényeges információ, hogy összesen két tanácsadási kategória vehető igénybe a pályázati forrás terhére. 

Az a fentiekből is kiderül, hogy a “szorgalmi feladatok” bevállalása helyzeti előnyhöz juttathatja a nevezőt. Mint ahogyan az is, ha olyan professzionális, tapasztalt felkészítőt, tanácsadót választ magának, aki ismeri a korábbi időszakok pályázatainak működését.

Ez jelenthet garanciát arra, hogy valóban működő, a folyamat záróakkordjaként egy független tanúsító szervezet által auditált rendszer birtokába juthassanak a pályázók. 

TUDÁSKÖZPONT
Magyar