A Donald rágótól a SafetyPlace™ matricáig

a SafetyPlace™

“Kérlek küldjétek el az Exaro logóját, hogy a SafetyPlace™ okiratra rátehessük!” –  Ez állt abban a kollégánk által küldött utolsó levélben, ami az online marketing területén tevékenykedő Exaro Kft. SafetyPlace™ felkészülését és sikeres minősítését zárta. De, hogy hogyan és miért került ki a vállalkozás ajtajára a SafetyPlace™ matrica, arról a cég ügyvezetőjével, Bakos Mónikával beszélgettünk – a régi ismeretségre való tekintettel tegeződve.

Kezdjük a végén! Mit éreztél, amikor megkaptad a fent említett, az eljárás sikerességét igazoló levelet tőlünk?

Gyerekkorom egyik nagy slágere a matrica volt. Gyűjtöttünk mindenfélét, és valóságos kincsnek számított például a Donald rágóba rejtett Disney figurás darab. Ha hozzájutottam egyhez, az valódi ünnep volt. Soha nem gondoltam volna, hogy felnőtt fejjel is ennyire tudok majd örülni egy öntapadós papírnak. 

Azért nyilván nem pusztán egy matricáért vágtatok bele a folyamatba. Mi volt az az ok, amiért az online térben tevékenykedő vállalkozásként szükségét éreztétek a minősítésnek?

Most lebuktam, tényleg nem csupán a SafetyPlace™ matricáért vágtunk bele. 🙂 Amikor tavasszal az első hullám riadalma minket is elkapott, nem láttunk más lehetőséget, mint hogy a kapcsolattartásunkat teljes mértékben áttegyük az online térbe. Napi szinten a “neten lógó” vállalkozásként ez nem okozott gondot nekünk, kollégáink és ügyfeleink is egyik napról a másikra könnyedén vették az átállást. Jól is működött egy darabig, de egy idő után elkezdtek hiányozni a munkatársak, az ügyfelek és úgy tűnt, ez kölcsönös. A személyes találkozásokat viszont nem tudja 100%-ig pótolni egy online meeting. 

A pandémia enyhülésével mi is fellélegeztünk és bíztunk abban, hogy minden visszatalál a régi medrébe. De jött a második hullám, és nem akartunk kockáztatni.

Erősen hiszek, hiszünk abban, hogy viszonylag kicsi a hatósugarunk, azaz leginkább csak a közvetlen környezetünkben lévőkre van valamiféle ráhatásunk. Abba, hogy a villamoson, az utcán vagy a boltban ki visel maszkot, vagy hazatérve ki mos alaposan kezet, nincs beleszólásunk. Azokért azonban, akik az Exaro Kft. irodájába betérnek – legyen az ügyfél,  postás, villanyóra leolvasó vagy bárki más – felelősséggel tartozunk.

Mennyire volt nehéz a felkészülés az Exaro számára?

Családom kifejezetten tisztaságmániásnak tart, így azt gondoltam, semmiféle kihívás nem lesz abban, hogy a szokásosnál is nagyobb tisztaság legyen az irodánkban. Ennél azonban jóval összetettebb a dolog, hiszen komoly felkészítést kaptunk a Bástya Tűz- és Munkavédelem szakértőjétől, Törös Ádámtól a helyes maszk használattól kezdve a vegyszerek kezeléséig bezárólag,  és a CertUnion Kft. is minden segítséget megadott ahhoz, hogy hibátlanul vehessük az akadályokat. Csak ezután következett a szükséges védőfelszerelések beszerzése a Karsai Munkavédelemtől, majd a minősítés, aminek eredményességét ez a sokat emlegetett SafetyPlace™ matrica is igazolja. 

A folyamat során minden mindennel összefügg, de az nem mondható, hogy megugorhatatlan a feladat.

Különösen, hogy munkatársaink nem heti 40 órát tartózkodnak az irodában, hanem jóval kevesebbet, hiszen munkaidejük oroszlánrészét jelenleg home officeban töltik.

Egy vállalatvezetőt egy ilyen horderejű kérdésben sok esetben könnyebb meggyőzni, mint a cég munkatársait. Hogy volt ez nálatok?

Úgy tartják, hogy egy szabály annyit ér, amennyit betartanak belőle. Sőt, akkor ér valamit igazán, ha a szabályt akkor is betartják, amikor senki sem látja.

Nagyon büszke vagyok a kollégáimra, mert első szóra az ügy mellé álltak. És nemcsak hogy a kezdet kezdetén támogatták, de azóta is lelkiismeretesen teszik meg azokat az intézkedéseket

(sűrű kézmosás, kézfertőtlenítés, munkakörnyezet fertőtlenítése, közösségi helyszíneken maszk viselése stb.), amiket mindannyiunk érdekében meg kell tennünk. 

Válaszolva a kérdésedre: a mi esetünkben nem kellett meggyőzni a munkatársainkat (és az ugyan mostanában ritkábban látott, de azért rendszeresen betérő ügyfeleinket), hamar megértették, hogy ezzel az intézkedéssel nemcsak őket, de azokat is védjük, akik számukra fontosak. Ők pedig azzal, hogy betartják az előírásokat a mi és szeretteink egészségét óvják. Mi ez, ha nem maga a lojalitás? És ez legalább annyit ér nekem, mint a SafetyPlace™ matrica.

TUDÁSKÖZPONT
Magyar