SafetyPlace™: biztonságosnak nyilvánítva

SafetyPlace™

Vadonatúj, SafetyPlace elnevezésű szolgáltatással jelentkezett a napokban a CertUnion. A virológia és a rendszertanúsítás szimbiózisából született újításról, a portugál előképről és a beharangozott Covid 2.0-ról Szabó Mirtillel, a CertUnion Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

A közelmúltban egy közvéleménykutatás eredményeit publikálta a CertUnion. Ennek számomra a legfontosabb tanulsága az volt, hogy hatalmas bizalmi deficit tapasztalható most a magyar gazdaságban. Erre adna választ a SafetyPlace? Mi ez tulajdonképpen? És honnan jött az ötlet?

Hadd kezdjem a végéről! Még javában a házi karantén időszakát éltük, amikor egyik ismerősöm, Kenderes Bálint, a B2Sky Utazási Iroda ügyvezetője azzal hívott fel, hogy a Portugál Turisztikai Ügynökség kifejezetten a szállodaipart célzó, Clean and Safe elnevezésű minősítést dobott piacra. Dióhéjban ez a minősítés – és az ezt hitelesíteni hivatott logó – az ügyfeleknek ad tájékoztatást arról, hogy az adott szállodában biztonsággal megszállhatnak, mert az mindent megtesz vendégei egészsége érdekében. 

Innen már csak egy lépés volt, hogy továbbgondoljuk a dolgot és egy ennél szélesebb körű, de a vásárlói/ügyfél bizalomnak megágyazó újítással lépjünk piacra. A SafetyPlace– amit magyarul leginkább a hely biztonságaként vagy biztonságos helyként fordíthatunk – hasonló elveken alapul, de szélesebb kört érint.

A portugál kezdeményezés nyilván abból indult ki, hogy a pandémia legnagyobb vesztesei a rendezvényszervezés és a vendéglátás képviselői. A magyar piacon műfajában egyedülálló SafetyPlace™ ehhez képest kiket kíván megszólítani?

Minden olyan vállalkozást, hivatalt, állami vagy nonprofit szervezetet, amely az emberi kapcsolatok révén működik. És ahol az üzemeltető elemi érdeke, hogy ne csökkenjen a vásárló/ügyfélszám. Mi egy szektorfüggetlen mankót kínálunk azoknak, akiknek a megélhetése függ attól, hogy jönnek-e vendégek/ügyfelek vagy sem.

Magyarán a mélytengeri búvár és a toronydaru-kezelő kivételével mindenkinek hasznos lehet?

Igen. A teljes spektrumot felölelve, de értelemszerűen a helyzet által leginkább sújtott ágazatokra (turisztika, vendéglátás, rendezvényszervezés) fókuszálva kínáljuk ezt a lehetőséget. Ez azt jelenti, hogy a postahivataltól kezdve, a bankokon és a szépségszalonokon át egészen a fürdőkig, éttermekig, szállodákig minden érintett profitálhat ebből.

Az említett szférát tavasszal komoly sokként érték a korlátozások, a vendégek elmaradása. Nem volt erre vonatkozólag semmilyen terv vagy használható vészforgatókönyv?

Természetesen léteztek már korábban is a vészhelyzetekre és pandémiára írt tervek, de ezek nem cégspecifikusak. A CertUnion Kft. ezekre és a tavaszi járványügyi tapasztalatokra alapozva állította össze azt az eszköztárat, a SafetyPlace™-t amivel mindenki saját maga, az egyedi céges sajátosságok figyelembevételével képes felkészülni a járvány következő hullámára.

A CertUnion rendszertanúsító szervezet. A SafetyPlaceviszont egy merőben más területet: a virológiát, járványügyet is érinti. Kivel működtek együtt e téren?

Az Országos Vérellátó Szolgálat, valamint a Pécsi Egyetem Kutatólabor munkatársai adták a szakmai hátteret. Mi pedig ezt a rendszertanúsítási tudnivalókkal egészítettük ki.

Vagyis a rendszertanúsítás és a virológia együttműködéseként, ha úgy tetszik szimbiózisaként jött létre a SafetyPlace kézikönyv és az ehhez kapcsolódó tanúsítás.

Jómagam nem vagyok virológus, így az elismert szakemberek véleménye előtt fejet hajtok. A mi feladatunk az volt, hogy a szakmai információkat egy egységes, használható koncepcióba fűzzük össze.

A magyar vállalkozásoknak annyi mindennek kell megfelelni. Nem tart attól, hogy egy teljesen új követelmény tovább nehezíti az életüket?

A SafetyPlace™ egyik nagy előnye, hogy nem egy abszolút különálló dolog, hanem a már meglévő irányítási rendszerekhez (ISO9001, ISO14001 stb.) integrálható, így nem jelent plusz terhet a cégeknek. A szolgáltatás alfáját jelentő kézikönyvet a témával összefüggő előírásokra alapoztuk, így az anyag számos, kifejezetten a helyzetre íródott hivatkozást tartalmaz. A jogilag és egyéb előíró módon szabályozott környezet nagyban megkönnyítette a munkánkat, hiszen nem nekünk kellett kitalálni a szabályozás hogyanját, hanem a már működő, létező szabályozásokra támaszkodhattunk.

Egy vállalkozás hogyan jut el addig, hogy az irodája/üzlete ajtajára kiragaszthatja a SafetyPlace logot?

A folyamat első lépcsője az ajánlatkérés. Nagyon nagy vonalakban az a vállalkozás/szervezet, amely betartja az alapvető munkavédelmi szabályokat és eleget tesz a jelen helyzetre előírt rendelkezéseknek (kézfertőtlenítés, távolságtartás, munkaeszközök, helyiségek fertőtlenítése, maszkviselés stb.), ezen felül dolgozóinak rendszeresen oktatásokat tart e témában, sőt vendégeit is tájékoztatja az érdekükben tett intézkedésekről, az lényegében megfelel a kézikönyvben foglaltaknak. Első körben tehát az itt összegyűjtött szempontokat kell kipipálni, hiszen maga a minősítés is ezen kritériumok teljesítését kéri számon.

És ha ez nem sikerül 100%-ig?

A helyzet komolysága miatt az “egész jó részeredmények” itt nem lesznek elegendőek, csak a 100%-os megfelelés elfogadható. De ez nem jelenti azt, hogy néhány nem teljesített szempont miatt automatikusan veszendőbe megy a vállalkozás addigi munkája. A hiányosságok pótlására 30 nap áll rendelkezésre. A minősítés után pedig egy magyar és egy angol nyelvű okiratot kap a cég és egy, a követelmények sikeres teljesítését szimbolizáló matricát, amit kiragaszthat a bejárati ajtóra.

Az, hogy most erről beszélgetünk, jól jelzi a helyzet aktualitását. Ha máshonnan nem is, hát a sajtóból naponta értesülhetünk a COVID 2.0-ról. A most megszerzett tanúsítás, az érvényes SafetyPlace matrica mennyit ér mondjuk jövő év decemberében? 

A minősítés három évre szól, de évente felülvizsgáljuk, hogy az adott vállalkozás szem előtt tartja-e a szabályokat.

Könnyen belátható – már csak a honlapunkon közzétett közvéleménykutatásból is –, hogy a lakosság azoknak a helyeknek szavaz bizalmat, ahol azt érzi: mindent megtesznek az egészség védelme érdekében.

Ott, ahol folyamatosan teljesítik a követelményeket, az időközi vizsgálat végén egy külön matricával érvényesítjük az okiratot. 

Akkor az ajtóra kihelyezett SafetyPlace logó és a tanúsítási okiraton szaporodó matricák tulajdonképpen nem is az adott vállalkozásnak, hanem sokkal inkább az ügyfeleknek mondanak majd valamit?

Pontosan! A SafetyPlace azt jelenti, hogy biztonságos helyen járunk. Mi a vásárlók felé szeretnénk visszaépíteni a tavasszal megsérült bizalmat. A kockázat vagy a rizikómentesség közötti választás szabadságát kínáljuk.

A logó a nyilvánossághoz beszél, hogy a megkülönböztetett jelzéssel ellátott helyeken az emberek merjenek fogyasztani, vásárolni, szobát foglalni!

Ezekben az éttermekben, hivatalokban, boltokban ugyanis nem “bemondásra” kell elhinni, hogy az érdekünkben minimalizálták a járványügyi kockázatokat. (És ez nyilván nemcsak a vendégeket, de az itt dolgozó munkaerő állományt is érinti.) Erről korrekt módon egy független szervezet által kiállított certificat és egy logó ad visszajelzést. Ugyanakkor reflektorfénybe kívánjuk állítani az egyenlet másik oldalát is, a járványügyi óvintézkedések terén maximumot nyújtó vállalkozásokat.

A vállalkozások hogyan kapnak nagyobb láthatóságot a SafetyPlace-től?

A minősített – azaz, ha nagyon leegyszerűsítem: a biztonságosnak nyilvánított – helyek listáját közzétesszük több, a lakosság számára elérhető platformon és a SafetyPlace™ kampányokban is szerepelnek majd. És hát maga a bejáratra kihelyezett logó is megkülönböztető jelzésként fog működni, mivel ezt a matricát nem lehet “pult alól” megvásárolni. Tehát, egyfajta jogi biztonságot is adunk, valamint védjegyoltalmi eljárást is indítottunk.

A COVID új hulláma most slágertéma. Meddig lesz időszerű a vállalkozások számára ez a védekezés?

A közelmúltban egy nagyon kedves ismerősömtől hallottam ezt a mondatot: “A jövőben a bizonytalan lesz a normál üzemmód.” 
Nem tudjuk, hogy mi várható, csak azt, hogy senki sem kívánja újra a tavaszi helyzetet a bezárt munkahelyekkel, óvodákkal, iskolákkal, a bolti idősávokkal, az önkéntes karanténnal, az ajtó mögé zárt idősekkel. Mindenki arra vágyik, hogy újra működjön minden. Még akkor is, ha ehhez most át kell lépni a komfortzónánkon.

TUDÁSKÖZPONT
Magyar

NÉZZE MEG LEGÚJABB MINŐSÍTÉSÜNKET
ÉS LEGYEN TÖBB BEVÉTELE!
MEGNÉZEM!
close-link