Folytatjuk a videós ismeretterjesztést

Folytatjuk a videós ismeretterjesztést

Tavaly októberben indult útjára a magyar minőségügyi szakmában egyelőre újdonságnak számító videós ismeretterjesztés a CertUnionnál. Szabó Mirtill a tanúsító cég ügyvezetője és arca segít hétről hétre az érdeklődőknek, hogy megismerhessék és megérthessék ezt a távolról meglehetősen elvontnak tűnő világot. A sorozat harmadik “évada” előtt vele beszélgettünk.

– Az első videó tavaly október 1-jén debütált. Mi volt a CertUnion célja ezekkel a rövidfilmekkel?

– Szakmánkkal kapcsolatban nagyon sok a tévhit, de talán még ennél is több a fehér folt. A filmekkel a munkánkkal összefüggésben lévő alapvető fogalmakat, a szabványok mibenlétét kívántuk tisztázni. Szeretnénk elérni, hogy a tanúsítás az érintett vállalkozásoknak ugyanazt jelentse, mint nekünk, hogy egy cég- vagy egy minőségügyi vezető is pontosan értse: mi a mi feladatunk.

– Ha akarom, ezek nagyon általános témák, de akár részletekbe menőek is lehetnek. Milyen perspektívából készültek ezek a filmek?

– Egy-egy videó nem vállalkozik arra, hogy alul és felülnézetből is megvizsgálja a témát, de összességében mindkét megközelítést fontosnak tartjuk.

Például az a téma, hogy lényegében mi is a tanúsítás, mit nevezünk tanácsadásnak, hol válik el ez a két ág, kinek a feladata ma Magyarországon a szabványosítás, mit jelent az ISO rövidítés? – értelemszerűen az esszenciális tudást jeleníti meg.
Ugyanakkor a munkánk finomságainak ismertetése már inkább a lokális kérdések felé viszi el a nézőt.

– A sorozat első részében 30, a másodikban 21 “epizódon” keresztül kaphattunk bepillantást a szakmába. Miről szólt a második rész?

– A második etapban egy kicsit szűkítettük a kört és az auditorokra fókuszáltunk. Nem titkolt célunk az volt ezzel, hogy az auditor szakállományt megfiatalítsuk.

Többször beszéltem már arról, hogy a “nagy öregek” már a nyugdíjkorhatár közelében vagy azon jócskán túl járnak. Szükség volna a friss tudásra ebben a szakmában is.
A feladathoz affinitást érzőknek szóltak azok a filmek, amelyben a tanúsításban részt vevők szerepét tisztáztuk, illetve az auditálási folyamat részleteit és szabályait ismertettük – egy kívülállónak bizonyára a szokásosnál picit részletesebben.

– A show megy tovább. A november elején induló harmadik etapban megint egy másik aspektusból közelítenek a témához.

– Azt hiszem, a saját nézőpontunkból elég jól látjuk a tanúsítási folyamat minden lépését. Most viszont egy kicsit a másik oldal bőrébe bújtunk és azt néztük meg, mindez hogyan mutat onnan.

Olyan keresztkérdésekre igyekeztünk válaszokat adni, amelyek a külső szemlélőben merülnek fel.
Anélkül, hogy elspoilerezném a témákat, annyit mondhatok: az export-importtal, a szabványok alkalmazásának előnyeivel és esetleges hátrányaival fogunk foglalkozni.

– Hogy fogadta a közönség a CertUnion egyperceseket?

– Meglepően jól! Mivel röviden, közérthetően, a szakmai mélységekben nem túlságosan alászállva igyekszünk egy-egy témáról beszélni, úgy látjuk, erre vevők a honlapunkra/Facebook oldalunkra látogatók. Azon dolgozunk, hogy a folyamat résztvevőit: auditor, tanácsadó, tanúsító közelebb hozzuk a fogyasztókhoz, vagyis azokhoz, akik érdekében ez az egész történik.

TUDÁSKÖZPONT
Magyar