Ha van vendég, van bevétel is!

vendéglátás-turizmus

Shot of young man with is arms crossed and looking away while standing at the door of cafe. Barista standing at doorway of a restaurant.

A KSH legfrissebb adatai szerint a vendéglátás-turizmus idén nyáron a vártnál is jobban megsinylette a járványt. Főleg a külföldi vendégek távolmaradása volt szembetűnő (júniusban ez 93%-os visszaesést mutatott az egy évvel ezelőtti számokhoz képest), de a hazai turisták száma (az előző év azonos időszakához viszonyítva 59%-kal) is jelentősen visszaesett. Ennek megfelelően a bevételkiesés is abszolút negatív rekordot döntött ( 77%).

Budapest a fő vesztes

A statisztikák legfeljebb csak pontosítják azt, amit tavasz óta sejtettünk. A járvány miatt életbe lépett korlátozó intézkedések a turizmussal-vendéglátással összefüggő valamennyi ágazat működését lefékezték.

A helyzet legnagyobb vesztese egyértelműen a főváros volt a külföldi turisták távolmaradása okán. Nem csoda, hogy Budapestről érkezik a legtöbb étterem/kávézó bezárásról szóló hír – eddig tartottak a tartalékok.

A belföldi turizmus is vegetált az év első felében, lényegében a kényszerűségből a külföldi utak helyett választott balatoni vakáció és a SZÉP-kártya tartotta életben.

B-terv kell!

A vendéglátás-turizmus területén a helyzet őszi kitekintésben sem sokkal rózsásabb. A még talpon maradt éttermeknek, szállodáknak elemi érdekük, hogy egy életképes B-tervvel álljanak elő. Erre két opció kínálkozik. Vagy a magyar fizetőképes keresletre fókuszálnak a vendéglátás-turizmus szereplői a kieső külföldi turistákkal szemben, vagy megvárják míg a bevétel EKG-ja szépen kisimul. 

Vendéglátás-turizmus: aki jönni akar és aki nem

Nyilván az önkéntes karanténba vonult, a pandémiát saját otthonukban átvészelni kívánó vendégeket nehéz – ha egyáltalán lehetséges – a közösségi terekbe csábítani. Ez tehát nem jelent valós alternatívát. A vendéglátás-turizmus ágazat részéről az viszont reális választás lehet, hogy azok számára, akik igénybe kívánják venni ebben a járványügyileg kritikus helyzetben is az éttermek, mozik, szállodák szolgáltatásait, könnyen értelmezhető bizonyítékot adjunk arról, hogy cégünk az európai normáknál szigorúbb előírásoknak tesz eleget az egészségük megóvásáért.

Ragtapasz a bizalomra

Erre a “bizonyítási eljárásra” szolgál a SafetyPlaceTM minősítés.

A lényege, hogy a vállalkozás meglévő tanúsítására épülve az adott cég járványügyi megelőző lépéseiről ad visszajelzést a látogatók/ügyfelek számára.

Vagyis, első sorban a helyzet miatt sérült bizalom helyreállításában van komoly szerepe. Egyszerre jelent egészségügyi és financiális segítséget, hiszen ha van vendég, van bevétel is. 

A külföldinek is sokat mond

Írásunk első sorban a belföldi vendégforgalomra – mint potenciális bevételi forrásra – fókuszál, ám a csekély számú külföldi turistáról sem érdemes lemondani, mert mint ismeretes, ez a réteg a hazainál nagyobb vásárlóerőt képvisel. Őket minden bizonnyal az ajtóra kitett,  SafetyPlaceTM logó mellett a minősítéshez mellékelt, jól látható helyen kifüggesztett, szó szerint “sokatmondó” angol nyelvű okirat győzi majd meg.

Vendéglátás-turizmus: túlélés vs. egy pakli kártya

Az egészségügyi óvintézkedések maximális megtételét igazoló minősítés tehát a választás szabadságát kínálja a vendéglátónak és vendégnek egyaránt.

A vendég ugyanis ez alapján eldöntheti, hogy vállalja-e a fertőzés kockázatát vagy egy, a veszélyek minimalizálására törekvő helynek szavaz bizalmat.

Ugyanakkor a vendéglátás-turizmusban érdekelt cégvezetők előtt is két opció áll: a működésük folyamatossága és bevételek szintentartása érdekében belevágnak a minősítés folyamatába vagy beruháznak egy pakli kártyába, hogy addig is elüssék az időt, amíg nem jön a vendég.

TUDÁSKÖZPONT
Magyar

NÉZZE MEG LEGÚJABB MINŐSÍTÉSÜNKET
ÉS LEGYEN TÖBB BEVÉTELE!
MEGNÉZEM!
close-link