Élet a járványok idején

járványok

A jelenlegi helyzet erősen tematizálta a CertUnion Kft. szeptember 21-én tartott hagyományos auditor fórumát. Megmutatkozott ez abban, hogy a szokásos személyes találkozásra épülő helyett most online rendezvényre vártuk kollégáinkat, és értelemszerűen a fókusz is máshová került. Már a vendégelőadó által hozott téma címválasztása is jól érzékeltette ezt: Élet a járványok idején.

Nem “eligazításra” voltak hivatalosak munkatársaink, nem a “tutit” akartuk megmondani nekik. Inkább a személyes példamutatás fontosságára helyeztük a hangsúlyt és arra, hogy ebben a sok kérdést felvető időszakban első kézből kaphassanak válaszokat. Ezért is hívtuk meg előadónak a SafetyPlace™ járványügyi szakértőjét, Dr. Jakab Ferenc professzort, hogy válaszoljon munkatársaink kérdéseire. És jól tettük, hiszen a meghívott auditorok élénken érdeklődtek a téma iránt.

Szigorítana a szabályokon

A virológus általános helyzetértékelőjében áttekintette a hazai és a külföldi tapasztalatokat a COVID-19-cel kapcsolatban. Mint a téma szakavatott ismerője elmondta, hogy bár sokat léptünk előre a járvány terjedése elleni küzdelemben, de a gazdaság talponmaradása és a pandémia visszaszorítása érdekében ő a jelenleginél radikálisabb intézkedéseket látna szükségesnek.

A túlélés 3 aranyszabálya

Ugyanakkor – szögezte le az előadó – már három alapvető szabály következetes betartásával is sokat tehetünk a magunk és a környezetünkben lévők egészségéért.

Ezek a gyakori kézmosás, a megfelelő távolságtartás és a maszk szabályos viselése.

Persze, azt is tudjuk, hogy a szabályok csak annyit érnek, amennyit be is tartunk belőlük. Éppen ezért cégünknél igen komolyan vesszük az előírásokat. Fontosnak tartjuk, hogy mi, magunk járjunk elől e téren jó példával.

A mi biztonságunk, az ő egészsége

Amennyiben tárgyalópartnereink a személyes találkozót igénylik, maximálisan igyekszünk alkalmazkodni igényeikhez.

A megbeszéléseken – ha az ügyfél azt kéri – maszkot hordunk, és amennyiben a látogató elfelejtett magával hozni, biztosítunk számára is egyet.

Abban is igazodunk vendégeinkhez, hogy amennyiben az illető úgy tartja biztonságosnak, a kézfogást is mellőzzük és lehetőség szerint csak másfél méteres távolságra közelítjük meg. 

70% vs. 1,5%

Ezen könnyűszerrel betartható óvintézkedéseknek meglepően nagy hatásuk lehet.

Gondoljunk csak arra, hogy egy maszk nélküli vírushordozó 70%-os valószínűséggel fertőzi meg beszélgetőpartnerét, míg abban az esetben, ha mindketten maszkot viselnek, annak a kockázata, hogy az egészséges ember is elkapja a vírust, mindössze 1,5%.

Tekintsünk tehát ezekre a hétköznapi óvintézkedésekre egyfajta gesztusként vendégeink felé, hogy ha egyszer túl leszünk a pandémiás időszakon, onnan folytathassuk, ahol most abbahagytuk. 

TUDÁSKÖZPONT
Magyar