IRCA képzés: rutinos tesztüzem

IRCA képzés: rutinos tesztüzem

Minden történet elkezdődik egyszer. Mi pedig büszkén jelentjük, hogy a CertUnion Tudásközpont első IRCA képzésén, azaz az ISO 9001 vezető auditor tanfolyamunkon nemcsak a tudást, de jó hangulatot is sikerült átadnunk. Radványi András tréner beszámolója alapján betekintést nyerhetünk az előadói és a hallgatói oldal élményeibe. Nézzük, milyen, ha a „Nagy Testvér” valóban figyel minket?

Színezzük ki!

Az előadó, Radványi András több mint 20 éve a katedráról váltott az auditálás területére, innen a tudás átadásából sugárzó profizmus. A tréning műfaja sem volt új számára, de az IRCA képzés elvárásait és a kellő kötetlenséget összehangolni még neki sem mindig egyszerű feladat.

– Az IRCA célja is az, hogy ne egy altató hatású prédikációba fulladjon a képzés. Előírás, hogy a tréning idejéből összesen 20-30 százaléknál többet nem tehetnek ki az előadások – mutat rá Radványi András – a többi gyakorlatorientált csoportfeladat kell, hogy legyen.

Ehhez alapfeltétel, hogy a képzésen kívül maga a tréner is gyakorló auditorként tevékenykedjen. Így valós esetekből hozott példákon keresztül tudja átadni a tudást. Ebben az esetben nem érvényesül az „aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja”– elv.

Mivel gyaníthatóan nem sokan vannak, akik egy fáradt nap után egy kellemes tea mellett az ISO 9001 audit szabályait lapozgatják, kihívást jelenthet ezt a statikus anyagot átadható formába önteni. De, ahogy várható, Radványi András ezt is picit másként látja….

– Hogy ne váljunk porosz iskolává, az oktatásban kulcsszerepe volt a minél kevesebb frontális oktatásnak. A résztvevők inkább feladatokat, valós történéseken alapuló szituációs gyakorlatokat kapnak. Bár a részvétel feltétele a tárgyalási szintű angol nyelvtudás, a prezentációkat a hallgatók az IRCA központ jóváhagyásával tarthatták magyarul is, hogy ez ne álljon az önkifejezés útjába. A humornak abszolút volt helye, és a hallgatók szerencsére vevők is voltak rá. Illetve nemcsak ők: az IRCA központból Skype-on ellenőrző hölgy is megjegyezte, milyen jó, hogy ilyen sokat nevettek, ez nem megszokott egy átlagos ISO tréningen.

A szívesen látott „Nagy Testvér”

Bizony, jól olvasták, Skype-on. A tanfolyam egyik különlegessége ugyanis egy virtuális vendég volt. A brit hölgy videókapcsolaton keresztül az IRCA egyesült királysági központjából figyelte az öt nap eseményeit.

– Tartottam tőle, de ez a szokatlan jelenlét végül nem volt feszélyező, legalábbis kevésbé volt az, mintha tényleg a teremben ült volna – mosolyog Radványi András. – Bár a tréning elején szólt, hogy az asztalokat, székeket a team munkához jobban megfelelő U alakra érdemes átrendeznünk, ez inkább segítség volt. Az oktatás alatt viszont egyáltalán nem szólt közbe, csak az adott napok végén adott összegzést a meglátásairól. Hogy magamat se zökkentsem ki, nem is „kacsintottam ki” sokszor a monitorra, inkább csak az internetkapcsolatot ellenőriztem fél szemmel.

IRCA képzés – mitől más?

Az auditor tanfolyam önmagában nem újdonság. Mi lehet mégis az, amivel többet nyújt egy ilyen, IRCA (International Register of Certificated Auditors) által akkreditált képzés?

– Az IRCA által jóváhagyott vezető auditor képzések jobban elmélyednek a témában, mint például egy egyszerű belső auditor képzés, ezért az öt napos időtartam. Bár egy IRCA képzés tananyaga nem „konzerv”, azaz a tréninget tartó intézmény állíthatja össze, meg kell felelniük az akkreditációhoz szükséges szabványoknak. Ennek része a saját példákból építkezés és a már említett előadás-gyakorlat arány fenntartása. Az ISO szabványokkal természetesen nem foglalkozunk részletesen, hiszen ezek ismerete alapfeltétel a tanfolyamon való részvételhez – ad magyarázatot a miértekre Radványi András.

Gyakorlat teszi!

Persze adott a kérdés, hogyan látták mindezt 1500 km távolságból a nemzetközi szakértők, természetesen erre is van válasza a saját teljesítményét meglehetősen szerényen értékelő trénernek.

– Szerencsére nemcsak a résztvevőktől, de a Skype-on figyelő centertől is csupa pozitív visszajelzést kaptunk. Ugyanakkor tettek még néhány hasznos javaslatot, amit a továbbiakban beépítünk az IRCA képzésbe. Az egyik ilyen az úgynevezett „soft skill” eszköztár, aminek fejlesztésére nagyobb hangsúlyt fektetünk a jövőben. Ezalatt főként a szóbeli kommunikáció és a testbeszéd fontosságát kell érteni. Hiszen hiába tudja egy auditor fejben a szakma minden trükkjét, ha egy audit szituációban összefüggéstelenül kérdez – vagy éppen jó kérdést tesz fel, de közben a cipője orrát vizsgálgatja zavarában…

A Tudásközpont első ISO 9001-es IRCA képzésén résztvevők visszajelzései talán meglephetik azokat, akik eddig unalmas, száraz szabványismertetőnek gondolták a témát. A mi célunk viszont az, hogy a tudás tényleg öröm legyen. Tapasztalataival és új ötletekkel felfegyverkezve Radványi András június elején várja legközelebb az érdeklődőket.

TUDÁSKÖZPONT
Magyar