Járványügyi óvintézkedések: nem elég jónak lenni, annak is kell látszani!

jarvanyugyi ovintezkedesek

A koronavírus második hulláma vészesen közelít hozzánk. És ez még akkor is így van, ha nagyon nem szeretnénk pánikot kelteni. Ma már nem az a kérdés, hogy elér-e minket. Hanem az, hogy mikor és az mennyire veti vissza a gazdaságot. Elemi érdeke tehát mind a magánembereknek, mind a különböző gazdasági szférában tevékenykedő vállalkozásoknak, hogy megtegyék a megfelelő járványügyi óvintézkedéseket és felkészüljenek a várható helyzetre. Cikkünkben egy e tekintetben végzett felmérésünk eredményeiről adunk magyarázatot.

Tanúsító szervezetként fontosak számunkra a számok és az azok mögött meghúzódó tendenciák. A COVID-19 újbóli jelenlétével kapcsolatos hírek hallatán arra voltunk kíváncsiak, hogy a civil embereket és a vállalati szektort mennyire érintik, mennyire érdeklik a vírussal kapcsolatos egészségügyi kockázatok, járványügyi óvintézkedések. Hogy a lehetőségekhez képest átfogó képet kapjunk a témáról, a lakosság körében közel 1000, 40 évnél idősebb személy, a céges környezetből pedig 100 vállalkozás vezetőjének véleményét kértük ki.

A lakosság nagyobb elővigyázatosságot vár el

A válaszokból az derül ki, hogy nem meglepő módon a civil lakosság döntő többsége (76%) biztos abban, hogy idén ősszel vagy legkésőbb télen várható a járvány második hulláma. Amennyiben ez bekövetkezik, a hírek szerint a kormány nem tervez a tavaszihoz hasonló mértékű járványügyi óvintézkedéseket (önkéntes karantént).

Pandémia esetén fokozott elővigyázatosságot vár el a lakosság (a megkérdezettek 94%-a) a nagy ügyfélforgalmat bonyolító üzletektől, vendéglátóhelyektől. 

A személyes érintkezés hosszú távon nem kerülhető el. Éppen ezért a lakosság jelentős hányada jóval nagyobb biztonságban érezné magát azokban az üzletekben, irodákban, vendéglátóhelyeken, ahol kiemelkedően jók a vírusellenes intézkedések. 

Bizalmi kérdésnek minősülnek a járványügyi óvintézkedések

A továbbiakból azonban az is világosan látszik, hogy ezt igen komoly bizalmi kérdésként kezeli a lakosság.

A járványtól joggal tartó embereknek már nem elég annak a látszata, hogy egy kereskedelmi egység vagy hivatal minden járványügyi óvintézkedést megtesz az érdekükben.

A vélemények azt tükrözik (a megkérdezettek 88%-a), hogy a többség szükségesnek érzi, hogy az adott hely rendelkezzen valamiféle igazolással is erről. Azaz, a járványügyi óvintézkedések tekintetében már nem elég jónak lenni, annak is kell látszani! 

Felelj meg és beszélj róla!

Kíváncsiak voltunk a leginkább érintett, nagy vendégforgalmat bonyolító vendéglátóhelyek, hotelek véleményére is. Ha létezik tanulsága az év első felében kialakult gazdasági recessziónak, az az, hogy a turizmusban/vendéglátásban érintett vállalkozások (a helyzet nagy vesztesei) a korábbinál lényegesen fontosabbnak tartják, hogy megtegyék a szükséges járványügyi óvintézkedéseket és azt kommunikálják is a vendégeik felé. A felmérésben résztvevő vállalkozások 58%-a ezt fontosnak, 36%-uk pedig egyenesen kiemelkedően fontosnak nevezte. 

Két út közül választhatunk

A szakemberek egyöntetű véleménye szerint a vírust nem lehet elkerülni. Azzal mindaddig együtt kell élnünk értelemszerűen a megfelelő járványügyi óvintézkedések mellett amíg a vírus elleni vakcina hozzáférhetővé nem válik mindenki számára. Az is nyilvánvaló, hogy a pandémia elkerülésének két módja van. A teljes lakosságra vonatkozó karantén aminek súlyos gazdasági következményeiről az előzőekben már képet kaptunk vagy az észszerű védekezés. 

Marketingeszköznek sem utolsó

A cégek körében végzett monitorozásunk eredménye azt mutatja, a turizmusban, vendéglátásban érdekelt vállalkozások egy valamit nagyon is megértettek.

Gazdasági stabilitásuk, sőt fennmaradásuk múlik azon, hogy hitelt érdemlően tudják-e bizonyítani: minden szükséges járványügyi óvintézkedést megtettek ügyfeleik egészsége érdekében.

A megkérdezettek nagy többsége (64%-a) látna hasznosnak egy erről szóló minősítést. Ez bizalmat ébreszt a vásárlókban, így kiváló marketingeszközként használható és nem utolsó sorban a versenytársakkal szemben előnyhöz juttatja az így minősített vállalkozást. 

Megkülönböztető jelzés a bejárati ajtón

A vírushelyzet következtében kialakult krízisnek leginkább kitett szektor képviselői egyértelműen jónak tartanák (egytől ötig terjedő skálán 3.9-es értékeléssel), ha valamiféle könnyen értelmezhető jelzést (pl. a bejárat közelében elhelyezett logó formájában) adhatnának ügyfeleiknek, vendégeiknek arról, hogy maradéktalanul eleget tettek a járványügyi óvintézkedéseknek. Ugyanakkor fontosnak tartják azt is már csak a versenytársaktól való megkülönböztetés okán is , hogy legyen egy olyan, a nagy nyilvánosság számára hozzáférhető adatbázis, amely a járványügyi kritériumok tekintetében maximális gondossággal eljáró, minősített vállalkozásokat gyűjti csokorba.

» Ha Ön is szeretne vállalkozásának SafetyPlace™ előnyt biztosítani, folytassa itt!

TUDÁSKÖZPONT
Magyar