Szabó-Galambos Kft.: a legjobb ajánlólevél a szakmaiság és a tisztesség

Szabó Péter és Szabó Zoltán

Szabó Péter és Szabó Zoltán

Nemrégiben egy cikksorozatba kezdtünk, azzal a szándékkal, hogy olyan vállalkozásokat mutassunk be, amely a koronavírus járvány miatti gazdasági nehézségek ellenére is talpon tudtak maradni. Tesszük mindezt azzal a céllal, hogy a megszólalóinktól kölcsönvett ötletekkel segítsünk azoknak a cégeknek, amelyek még nem jutottak túl a krízisen. Soron következő interjúnkban az építőipar szereplőjeként Szabó Zoltán osztotta meg velünk a Szabó-Galambos Kft. túlélési stratégiáját.

Bármilyen gazdasági jelentést is olvasunk, mindegyikben azt találjuk, hogy a gazdasági mélyrepülés egyedül az építőipart kímélte meg. Ha ez valóban így van, mi az oka?

Az építőipart – különösen azt a részét, amely ipari és mezőgazdasági létesítmények építésére szakosodott – nem érintették a karantén szabályai.

A munkások a munkaterületen nem zárt térben, nem egymás közvetlen közelében dolgoztak, így a fertőzésveszélynek is kevésbé voltak kitéve.
Ezzel magyarázható, hogy a legtöbb építőipari vállalkozás a járvány ideje alatt sem szüntette be a munkáját, hiszen a beruházások nem álltak le, sőt, a Covid-19 lecsendesedését követően indult be igazán az élet ebben a szektorban. A bő két hónapos kényszerszünet után ugyanis azokat a forrásokat, amelyekkel a kormány újra lendületbe kívánja hozni a vállalkozásokat a legtöbb estben építkezésekre, bővítésekre fordítják. 

Vagyis a Szabó-Galambos Kft.-nél nem volt pihenő az elmúlt hónapokban? Itt ismeretlen fogalom volt a home office?

Az operatív munka tovább folyt, az irodai dolgozók home officeban folytatták tevékenységüket. Ahogy sok más cégnél, úgy nálunk is a heti megbeszéléseket a telefonos és videokonferenciák váltották, de ezen kívül nem hozott más változást az életünkbe a járvány. A megkezdett beruházásainkat nem befolyásolták a korlátozások, viszont akadt olyan megrendelő is, aki a pandémiára való hivatkozással elnapolta a munkát.

A Szabó-Galambos Kft.-t szakmai berkekben hűtőházak és húsfeldolgozók generálkivitelezőjeként tartják nyilván. Ehhez képest most az egyéb ipari létesítmények, úgymint üzemcsarnokok, raktárak építőjeként lépett színre a cég. Honnan jött ez az újítás?

Egyáltalán nem új tevékenység ez részünkről, ám most az eddigieknél hangsúlyosabb szerepet adunk ennek az üzletágunknak. Az elmúlt 15 évünk arról szólt, hogy generálkivitelezőként az alapoktól a szalagátvágásig vittük végig egy-egy élelmiszeripari létesítmény megépültét. Ezek zömében 1000 és 2000 négyzetméter közötti, vagyis kisebb volumenű élelmiszeripari beruházások voltak. Az utóbbi időben megfogyatkoztak a kisebb munkák, a nagyobbaknál viszont csak egy-egy részfeladat teljesítését: panel-, acélszerkezet-, lemez-, szendvicspanel- és, nyílászáró szerelést tudtuk vállalni. Ahhoz ugyanis, hogy egy ilyen léptékű munkát alfától ómegáig mi magunk vigyünk véghez, nincs meg a kellő szervezeti és tőkeerőnk.

Minket a piac a panelszerelésre, a hűtőterek kialakítására pozícionált.
Alkalmazotti gárdánk a szendvicspanel és acélszerkezet szerelésre szakosodott. Nekik –  mind a 25 fizikai dolgozónknak –  szeretnék folyamatosan munkát biztosítani.

Van jó néhány vállalat, amely már másodszor, harmadszor kéri fel a Szabó-Galambos Kft. egy-egy beruházása megvalósítására. Mitől ilyen lojálisak a cég felé az ügyfelek? Mi a titok?

Nincsen titkunk. Szakmaiság és hozzáállás kérdése az egész. Értünk ahhoz, amit csinálunk, magas színvonalon, kiváló minőségben végezzük a munkánk, korrekt módon viszonyulunk az ügyfeleinkhez és igyekszünk minden kérésüket teljesíteni. Ez az, amit nagyra értékelnek a partnereink, így nincs is okuk, hogy mást keressenek helyettünk, még akkor sem, ha némely konkurensünknél esetleg magasabb áron dolgozunk. Azt az elvet vallom, hogy ha az ügyfeleknek problémájuk van egy cég hozzáállásával vagy szakmaiságával, az könnyen az adott a gazdasági társaság végét jelentheti.

Említette, hogy a piac első sorban hűtőházak építésére pozicionálta a Szabó-Galambos Kft. Nem fél attól, hogy az eltelt másfél évtizedben nagyon is beskatulyázták Önöket? Azért a raktár- és üzemcsarnok építésben jó néhány “eszkimó” van jelen.

Nem félek. A mi fő csapásirányunk továbbra is a hűtőházak és húsfeldolgozók kivitelezése marad.

Ám, ha fővárosi vagy Pest megyei megrendelőink üzem- vagy raktárcsarnok építésben gondolkodnak, ezen igényüket is készséggel kiszolgáljuk.
A kereslet dönti majd el azt, hogy ez az üzletágunk mennyire kerül nálunk fókuszba.

Nehezen tudom megkerülni a kérdést, de a Szabó-Galambos Kft. életét az utóbbi időben nemcsak a járvány miatti gazdasági megtorpanás, hanem a cégutódlás sajnálatos aktualitása is nehezítette. Édesapja, Szabó Gyula, a vállalkozás ügyvezetője nemrégiben elhunyt…

Magánemberként volt ez számomra nagy megrázkódtatás. Az építőipari cég szempontjából nem okozott zökkenőt, mivel az utóbbi időben édesapám egyre kevésbé folyt bele a napi ügyekbe. Volt időm, a testvéremmel, Péterrel beletanulni a cég irányításába.

Mennyire lehet a céget három évtizeden át vezető Szabó Gyula szellemiségét tovább vinni?

Akivel csak beszéltem édesapámról, mindenki a szakma szeretetét, a kikezdhetetlen szaktudását és nem utolsó sorban a korrektségét emelte ki. Azt mondták róla, hogy egyenes ember volt. Egy NÉV volt a szakmájában, az építőiparban. Aki maga volt a pontosság és a szavatartóság. Magasra tette a mércét, de szerencsére nem esik nehezünkre ebben a szellemben dolgozni. Mi, Szabók legalábbis mindenképpen ezen leszünk.

TUDÁSKÖZPONT
Magyar